ÖKO HÍREK 2022. március

  • Energiatakarékossági világnap – 2022. március 6.,

Története:

1998. március 6-án Bécsben tartották az első nemzetközi energiahatékonysági konferenciát, annak kapcsán, hogy a pozitív törekvések ellenére is folyamatosan egyre több energia fogy, nagyrészt a fosszilis forrásokból.

Célja:

Megnyugtató válaszokat adni az energia krízis feloldására, szemléletformálás az energia használat módjáról, megújuló energiák fejlesztése, tisztább közlekedési alternatívák.

Nemzetközi elnevezése: “World Energy Efficiency Day”

  • JÓTÉKONY CÉLRA FORDÍTHATÓK A KIDOBÁSRA SZÁNT ÉTELEK

Ha az éves magyar élelmiszer-pazarlást kamionokra tennénk, Budapesttől Párizsig érne a sor. Az üvegházhatású gázok 10 százaléka az élelmiszer-pazarlással áll összefüggésben. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly több mint 250 ezer nehéz sorsú emberhez juttatott el felesleges, de jó minőségű élelmiszereket.

Az összes megtermelt élelmiszer 40 százaléka megy kárba, és a feleslegessé vált termékek nemcsak a lebomlásukkal vagy elégetésükkel felszabaduló gázok miatt károsítják a környezetet, de kidobásukkal értelmét vesztik a megtermelésükbe, feldolgozásukba, csomagolásukba és szállításukba fektetett természeti erőforrások is.

Bár a magyarok az EU-s átlaghoz képest kevés, napi egy kiló háztartási hulladékot termelnek, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület (Élelmiszerbank) mintegy 8 millió kilogramm élelmiszer-felesleget mentett meg tavaly, amivel 20 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesítette a Földet.

Élelmiszer-pazarlás a világon

Forrás: Élelmiszerbank

A szervezet több mint 250 ezer nehéz sorsú emberhez juttatott el 7 milliárd forint értékben felesleges, de jó minőségű élelmiszereket. Az adományozott termékek legnagyobb része pékáru és a zöldség-gyümölcs volt, és nőtt a megmentett húsáruk és tejtermékek aránya is.

Tavaly a legtöbb megmentett áru a kiskereskedelmi láncokból gyűlt össze. A jótékonysági szervezet 406 áruházból és 132 élelmiszer-forgalmazótól kutatja fel és gyűjti össze azokat a készleteket, amelyek valamilyen okból már nem hozhatók forgalomba, de még biztonsággal fogyaszthatók.

A tapasztalatok szerint rendkívüli az érdeklődés a gyártók és forgalmazók részéről is: az év során 132 cég kereste fel az Élelmiszerbankot, hogy rászorulók számára ajánlja fel a forgalomba már nem hozható készleteit, és a továbbiakban is várják a vendéglátóhelyek és áruházak bekapcsolását a hálózatba.

Forrás: Élő Bolygónk

  • Az év élőlényei és természeti képződményei Magyarországon

Magyarországon évről évre nemes versengések során választják meg az év élőlényeit és természeti képződményeit, melyek arra hivatottak, hogy minél inkább felhívják a figyelmet minden évben és minden nap a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, ezek megőrzésére és folyamatos védelmére.

A biodiverzitás világszerte visszaszorulóban van, azonban aktív védelméért bárki tehet nap mint nap.

“Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető.” – (Indián mondás)

Az év madara Magyarországon 2022-ben: Zöld küllő

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év madara” programját. Ennek célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat vagy fajcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság vagy annak egyes csoportjai (például gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepet kaphatnak.

Magyarországon rendszeres fészkelő, nem vonuló.

Erdei madár, de élelmét a réteken gyűjti. Ez főként hangyákból és más rovarokból tevődik össze, de táplálkozik magvakkal és gyümölcsökkel is. Arra is volt már többször példa, hogy méhkaptárt dúlt szét. A madarak tavasszal párosodnak és felosztják egymás között a szülői teendőket. A zöld küllő 7 évig is elél.

Az év rovara Magyarországon  Óriás énekeskabóca

A Magyar Rovartani Társaság, működésének 101. évében (alapítás: 1910-ben) első ízben, de a hagyományteremtés szándékával, kijelöli az év rovarát. A kampány célja, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét egy-egy rovarra hívja fel. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak élete, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így a rovar bemutatása a természeti folyamatok jobb megértését is elősegítheti.

Óriás énekeskabóca egy levélen

Hazánkban tömegesen a Balatonfelvidéken és Budai-hegységben fordul elő. Meleg domb- és hegyvidéki, erdei élőhelyekhez kötődik, kedvelt tápnövényei a tűlevelűek.

A hímek énekét július-augusztus hónapokban hallhatjuk, olykor nagyobb „kórusokban”. Az kifejlett állatok néhány hetes életük során párosodnak, a nőstények tojást raknak, majd elpusztulnak.

Az óriás énekeskabóca, mint nagytestű rovar táplálékforrása lehet rovarokat fogyasztó hüllőknek, madaraknak.

Alsózsolca, 2022. március 4.

Antal László

Scroll to Top