Öko hírek- 2022. február

A vizes élőhelyek napja

 2022. február 2.

Története

1971. február 2-án az iráni Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt.

Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért.

Magyarország 1979-ben csatlakozott, mostanáig 29 területet (köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit) vont be.

Célja

Természetvédelem és szabályozás: az érintetlen vizes területek állagának megóvása, a szükséges jogi és intézményi keretek megalapozása. Az (egyik legrégibb természetvédelmi vonatkozású) egyezményt aláíró országok legalább egy vadvizes területe szerepeljen.

Nemzetközi elnevezése: “World Wetlands Day”

MAGYARORSZÁG 1979-BEN CSATLAKOZOTT A RAMSARI EGYEZMÉNYHEZ

1971. február 2-án írták alá az iráni Ramsar városában a vizesélőhelyek védelméről szóló nemzetközi egyezményt. A vizesélőhelyek napját tavaly az ENSZ hivatalos világnappá nyilvánította. Hazánkban az elmúlt több mint 10 évben a természetvédelmi beruházások jelentős része vizesélőhelyeink helyreállítására irányult.

A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe

A ramsari egyezmény a legrégebbi természetvédelmi államközi megállapodás.

A 2021. év végi adatok szerint 172 ország részvételével jelöltek ki eddig összesen 2414 ramsari területet, ezeknek a nemzetközi jelentőségű vizesélőhelyeknek a kiterjedése összesítve meghaladja a 2,5 millió négyzetkilométert.

Magyarország az 1979-es csatlakozását követően napjainkig 29 területet jelölt a nemzetközi jelentőségű vizesélőhelyek jegyzékébe, ez mintegy 260 667 hektárt jelent, az ország területének 2,8 százalékát.

Hazánk javaslatára vált lehetővé, hogy felszín alatti vizesélőhelyek is szerepelhessenek a listán, így válhatott 2001-ben ramsari területté a Baradla-barlangrendszer is.

2018-ban Tata elnyerte a „Ramsari város” címet, amelyet a vizesélőhelyeit példaszerűen, a fenntarthatóságot szem előtt tartva gondozó települések érdemelhetnek ki. A rangos elismerésben a világon eddig mindössze 7 ország 18 városa részesül

Forrás: ÉLŐ BOLYGÓ

881 TONNA HULLADÉKTÓL TISZTULT MEG A FERTŐ TÓ

Az illegális hulladéklerakók felszámolása, illetve a használaton kívüli romos épületmaradványok elbontása a „Fertő-táj természetes élőhelyeinek komplex helyreállítása és fejlesztése” című projekt keretében, az Európai Unió finanszírozásának köszönhetően történt meg.

A Fertő tó mentén 12 tonna kommunális hulladék, 44,8 tonna lomhulladék, 817 tonna törmelék, 251 kg használt gumiabroncs és 7,5 tonna veszélyes hulladéknak minősülő pala került összegyűjtésre.

Az összegyűjtött hulladék a hatályos jogszabályoknak megfelelően újrahasznosításra, lerakásra vagy ártalmatlanításra került.

AFertő tó Sarród,a Fertő–Hanság Nemzeti Park központja felől fényképezve

Forrás: ÉLŐ BOLYGÓ

ELHUNYT OZZIE, A VILÁG LEGIDŐSEBB HÍM GORILLÁJA

Hatvanegy évesen elpusztult a világ legidősebb hím gorillája az Egyesült Államokban, az atlantai állatkertben. Halálának oka egyelőre ismeretlen, de az állat néhány napja már étvágytalan és gyenge volt, arca felpuffadt – közölte a Georgia államban működő állatkert.

Egy legenda távozott – Ozzie az 1988-ban Atlantába került első gorillanemzedék utolsó, még élő tagja, és egyúttal a világ harmadik legidősebb gorillája volt. A legöregebb gorilla, egy Fatou nevű nőstény tavaly áprilisban lett 64 éves a berlini állatkertben.

Ezek a főemlősök vadon többnyire 40 évig élnek, állatkertben olykor 50 évig. Az atlantai állatkertben néhány hete egy 59 éves hím gorillát kényszerültek elaltatni.

Ozzie Fotó: Zoo Atlanta

Ozzie 2009-ben történelmet írt azzal, hogy a világ első gorillájaként vérnyomásmérésen vett részt.

A nyugati síkvidéki gorillát kihalás fenyegeti az orvvadászat és életterének szűkülése miatt.

Az atlantai állatkert adatai szerint 25 év alatt 60 százalékkal csökkent az állatok száma, sőt nyugat-afrikai elterjedési területük egyes részein 90 százalékkal.

Ozzie leszármazottai megtalálhatók szerte az Egyesült Államok és Kanada állatkertjeiben.

Forrás: Élő Bolygónk