ÖKO HÍREK 2020. szeptember

  • David Attenborough is figyelmeztet!

A természettudós 94 évesen regisztrált a népszerű közösségi média felületre, hogy minél több platformon jelezze a Világnak: nagy a baj.

,,David Attenborough vagyok, az elmúlt hatvan évben találkozhattak velem a rádióban és a televízióban, de ez az első szereplésem az Instagramon. Azért vagyok itt, és azért tanulom most meg a kommunikációnak ezt a számomra új formáját, mert mind tudjuk, hogy a világ nagy bajban van. Kontinensek lángolnak, gleccserek olvadnak, korallzátonyok haldokolnak, halak tűnnek el az óceánokból, a listát pedig sokáig lehetne folytatni. De tudjuk, hogy mit lehetne tenni, ezért is próbálom most ki a kommunikációnak ezt a számomra új formáját. A következő hetekben több videót is felveszek, ezekben pedig elmagyarázom, mik a problémák, és hogyan kezelhetjük őket. Csatlakozzanak hozzám, vagy ahogy régen a rádióban mondtuk mindig: maradjanak velünk!”(Forrás:24.hu)

Legalább egymilliárd PET-palack megy a szemétbe évente!

„Több mint 30 bálányi összepréselt PET-palackot vitt ki a Greenpeace Magyarország a Kossuth térre, hogy felhívja a figyelmet mértéktelen és pazarló fogyasztásukra. Óránként 180 000, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot  használunk el ugyanis Magyarországon. Ezekkel az egyszer használatos csomagolóanyagokkal folyamatosan fokozzuk a klímaválságot és pusztítjuk az élővilágot. A PET-palackoknak csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra itthon, a többi lerakókon, égetőkben vagy a legrosszabb esetben a természetben végzi. A Greenpeace ezért petíciót indít az eldobható italcsomagolások kivezetésére, és azt követeli a döntéshozóktól, hogy lépjenek fel az erőforrás-pazarló, a természeti környezetet pusztító gazdasági tevékenységek ellen.”

„Legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente hazánkban. Ez naponta körülbelül 4 millió, óránként pedig 180 ezer darab műanyag palackot jelent. Ennek az elképesztő mennyiségű értékes nyersanyagnak körülbelül 70%-a soha nem lesz újrahasznosítva: a palackok többnyire lerakókban, égetőkben, árokparton vagy a tengerekben végzik. A természetbe kikerülve később mikroműanyaggá aprózódnak, a szemcsék pedig  bekerülnek a folyóinkba, a csapvizünkbe és az emberi szervezetbe is. Egy műanyag palack lebomlási ideje több száz év, így akár 450 évig is szennyezi a környezetet, pusztítja az élővilágot.”(Forrás: https://okotudat.hu/legalabb-egymilliard-pet-palack-megy-a-szemetbe-evente/)

Ha átgondoljátok mindazt, amit eddig olvastatok, biztosan felmerül Bennetek is: MI MIT TEHETÜNK?

Ne vásároljunk rövid élettartamú, eldobható termékeket. Minél több helyi terméket vásárolunk, annál kevesebb a miattunk a levegőbe kerülő CO2 és egyéb káros anyag.


A SZALAKÓTÁK SZÁMA MEGDUPLÁZÓDOTT

Egy évtized alatt sikerült csaknem megduplázni a színpompás madárfaj Magyarországon költő állományát – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) igazgatója.

„A 2014 őszén kezdődött projekt során országszerte 2300 mesterséges odút helyeztek ki, a szalakóták ugyanis nem építenek saját fészket, nagy testű harkályok által vájt odvakban, természetes üregekben költenek. Százötven természetbarát szemléletű gazda bevonásával a faj számára kedvező területeket alakítottak ki: madárvédelmi berendezéseket és a madarak táplálkozását megkönnyítő T-fákat telepítettek – tudatta a szakember.”

Forrás: http://okoroom.hu/blog/2020/09/10/ennek-a-kis-akrobata-madarfajnak-az allomanyat-sikerult-megduplazni-magyarorszagon/

Alsózsolca, 2020. szeptember 29.

Scroll to Top