ÖKO HÍREK 2020. október

  • ÁLLATOK VILÁGNAPJA!!!

Gondoljunk ma rájuk, és tegyünk értük, ha van rá lehetőségünk!

„Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

„Október 4-én, az állatok világnapján mind a vadon élő, mind a háziállatok iránti felelősségünkre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének halála napja után az egyház október 4-ét jelölte ki ünnepéül, majd 1931-től fogva e jeles nap lett az állatok világnapja is. Naponta olvashatunk élővilágunk pusztulásáról, a fajok számának csökkenéséről, az egyes állatfajok létszámának fogyatkozásáról. Láthatunk embertelen körülmények közt tartott haszonállatokat, vagy bántalmazásnak, kínzásnak kitett háziállatokat.”

(forrás: https://ng.hu/termeszet/2020/10/04/allatok-vilagnapja/)

  • OKTÓBERI ÖKO HÍREK

Napjainkban nagyon sok szó esik a környezetvédelemről. De mit is takar ez a szó? „A kötnyezetvédelem: az ember és az őt körülvevő természetes és mesterséges környezet egészséges feltételeinek kialakítására, védelmére irányuló mozgalom, tevékenység.” – olvashatjuk a lexikonban.” Kiemelkedően fontos a megelőzés, a kedvezőtlen állapotváltozások, rombolások elkerülése az igazi cél. A természetben lejátszódó öntisztulási folyamatok csak akkor fejthetik ki hatásukat, ha a további szennyezések már nem terhelik a környezetet. Arra kell törekednünk, hogy az ember tudata változzék, hogy igényelje a természet szeretetét és megbecsülését. Az élelmiszerekbe levegőn, vízen, talajon keresztül bekerülő és elfogyasztott káros anyagok kedvezőtlenül terhelhetik az ember szervezetét.

 „Az erdőnek olyan szaga volt, mint egy régi, nemes fából faragott ruhásszekrénynek. A tisztásra néha kilépett egy őz vagy egy öregedő moziszínésznő. Volt valami századon kívüli ez októberben. Soha nem éltem ilyen választékosan: az október sugártörésének oldatában lebegtünk, s csaknem jambusokban szóltunk a pincérhez. A világ elegáns volt és illatos.” (Márai Sándor: Négy évszak (részlet)

„Egy GPS jeladóval ellátott PET-palackot találtak a Kiskörei Vízerőmű előtt a PET Kupa önkéntesei. A palackot a Hulladékmentes Tisza projekt keretében, a Tiszai PET Kupa jelölte meg és indította útnak 2020 júliusában.” (Forrás: (https://okotudat.hu/)

A válogatás közben egy iskolás gyermek tollából született palackposta is előkerült.

„A műanyag palackok válogatása közben a petkalózok nemcsak a GPS jeladós palackot találták meg. A másik érdekes lelet egy különleges palackposta volt. Szerzője egy iskolás gyermek, aki nevének megadása nélkül, 2019. július 6-án bízta a folyó gondjaira üzenetét.”

Levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Föld haldoklik, és jó lenne tenni valamit. Az üzenet a legjobbkor jött: a takarítási akció negyedik napján került elő, amikor a hulladékkezelő akciócsoport tagjait már kezdte kimeríteni a folyamatos munka. A levél mindenkit megerősített abban, hogy van értelme a munkájuknak. (forrás: PET Kupa)

A Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó, Magyarország kiemelkedően fontos természeti értékei, gazdag édesvízi élőhelyei, jelenleg mégis veszélyben vannak.

(Forrás: Greenpeace)

Alsózsolca, 2020. október 8.

Scroll to Top