ÖKO hírek – 2023. szeptember

  • Szeptember 08. Fecskehajtó kisasszony

Iskolánk 3. évfolyamos ökocsoportja a költöző madarakkal ismerkedett a hét folyamán.

Az érdekes kisfilmek megtekintése után a napközi faliújságját dekoráltuk vonuló madarainkkal és rövid ismertetőkkel. Remélem nektek is tetszik!

„Vége van a nyárnak,

hűvös szelek járnak,

nagy bánata van a

cinegemadárnak.

Szeretne elmenni,

ő is útra kelni.

De cipőt az árva

sehol se tud venni.

Kapkod fűhöz-fához,

szalad a vargához,

fűzfahegyen lakó

Varjú Varga Pálhoz.

Azt mondja a varga,

nem ér ő most arra,

mert ő most a csizmát

nagy uraknak varrja.

Darunak, gólyának,

a bölömbikának,

kár, kár, kár, nem ilyen

akárki fiának!

Daru is, gólya is,

a bölömbika is,

útra kelt azóta

a búbos banka is.”

Móra Ferenc: A cinege cipője

A napot Fecskehajtó Kisasszonynak is nevezik, mert a népi megfigyelések szerint e naptól kezdve indulnak útnak a fecskék és a vándormadarak téli pihenőhelyeik felé.

A fecskék, már augusztus közepén megkezdték vonulásukat, ám utolsó csapataik – a legkésőbb született fiókák – csak szeptember végén indulnak útnak.

A költöző madarak folyamatos vándorlásban vannak. Nemritkán 10–20 ezer kilométeres utazásra vállalkoznak, de a csúcstartó annyit repül, mint a Föld kerülete. A klímaváltozás és az emberi beavatkozás őket is rosszul érinti.

Magyarországon a madárvonulás minden évben 11 hónapig tart. A legutolsó tavaszi fészkelő madaraink június első napjaiban érkeznek, a legkorábbiak pedig július végén, augusztus elején indulnak útnak. Egyedül július tekinthető olyan hónapnak, amikor nem vonulnak madarak hazánkban.

Vadludak

Az eurázsiai tundrák vidékén fészkelő vadludak ősszel érkeznek hozzánk, és kora tavasszal indulnak vissza északra. Vonulásuk egy speciális és látványos jelensége az a szinte tökéletes V-alakzat, amit gyakran láthatunk ebben az időszakban. Így energiát tudnak spórolni. Repülés közben szárnyukat enyhén döntött szögben tartják, ezért a szárny fölötti levegő gyorsabban áramlik, mint a szárny alatti területen. Ez hozza létre a felhajtóerőt

Magyarország a vonuló madarak európai paradicsoma.

A napfelkeltét várja reggelente több tízezer vadlúd a tatai Öreg-tónál, ahogyan a kardoskúti Fehér-tó szikes medrében álldogáló darvak is, hogy egyszerre repüljenek ki a vizeket övező táplálkozóhelyekre. A fészkelő és telelő területeik között több ezer kilométert átszelő vonuló madarak heteket töltenek hazánk értékes vizes élőhelyein, mielőtt a hideg szorítása elől délebbre mozdulnának.

„Lenyűgöző a méltóságteljes, nagytestű madarak esti behúzása, amikor előrenyújtott, hosszú nyakkal és messzire hallatszó krúgató hangjukkal szállnak a naplementében”

Legismertebb költöző madarak

  • Az ózon világnapja – Szeptember 16.

1987. szeptember 16-án írta alá 46 ország a szatratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló montreali jegyzőkönyvet, amelyhez Magyarország is csatlakozott 1989-ben. Az egyezményhez csatlakozó országok vállalták, hogy megszüntetik a magas légköri ózont lebontó klórozott vegyületek gyártását, kereskedelmét, és használatát.

Mi is az az ózon  

Ózonréteg nélkül a földi élet nem létezhet! A Föld felszíne felett nagyjából 30 km magasságban található ózonpajzs feladata ugyanis, hogy visszaverje/elnyelje a Napból érkező UV-sugarakat, amelyek nagy dózisban károsítják a növényeket, állatokat és természetesen az emberre is veszélyesek.

A legnagyobb károkat az Antarktisz felett szenvedi el az ózonpajzs, ahol a ’80-as évektől úgynevezett ózonlyuk figyelhető meg.

Mi történik, ha ózonlyuk alakul ki?

Az ózonréteg nem egyenletes mértékben veszi körül a Földet: az Egyenlítő felett a legvastagabb és a sarkok felé haladva egyre vékonyodik. Nem meglepő tehát, hogy az első ózonlyukak is ezeken a területeken alakultak ki.

S mit tehetünk mi, kicsiben?

Cseréljük le az aeroszolos spay-ket, mint a hajlakk vagy a dezodor pumpás verzióra.

Ne használjunk klímaberendezést, mert ezek a hűtőhatás elérése érdekében úgynevezett HCFC-t használnak, amelyek feloldják az amúgy is instabil ózont.

Kerüljük a teflonbevonatú edényeket, mivel ezek sérülés esetén nem csak rákkeltőek, de az ózonréteget is gyengítik.

Csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. A Föld és az ózonpajzs megóvása nem csak a nagyhatalmak feladata, nem csupán politikai és gazdaságpolitikai kérdés. A sok kicsi sokra megy elvén mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy együttesen megóvjuk az ózonréteget és a környezetünket. Már azzal is rengeteget segíthetünk, ha környezettudatosabban élünk, megpróbáljuk csökkenteni az otthonunkban keletkező hulladék mennyiségét és ügyelünk a szelektív szemétgyűjtésre.

Forrás: Life

  • Takarítási világnap

A takarítási (szemétszedési) világnapot – Ian Kiernanausztráliai országos nagytakarítás napja alapján – az Egyesült Nemzetek Szervezetének környezetvédelmi hatósága 1992-ben hirdette meg globálisan először.

Jelmondata: Gondolkodj világméretekben, és cselekedj otthon!” volt.

Az Egyesült Nemzetek Szerve­zetének környezetvédelmi ha­tósága 1992. szeptember 20-án hirdetett meg először taka­rítási világnapot, melyen nem csak szemetet szednek és szelektálnak, vagy vízpartokat takarítanak, hanem többek között fát ültetnek; gardróbot, garázst selejteznek és a feleslegből vásárt szerveznek; nyílászárókat szigetelnek, javítják házaik víz- és energiahatékonyságát; kisebbre cserélik a kukát, komposztálókört szerveznek.

2018 óta egy észt világszervezet koordinálja az egynapos esemény résztvevőit.

Időpontja: minden év szeptember harmadik szombatja.

Forrás.Wikipédia