Nyári tábor Szentmátén

Harmadik alkalommal táboroztak alsózsolcai gyerekek Szentmátén. Alsózsolca város és testvértelepülései, a szlovákiai Pelsőc és a romániai Szentmáté évek óta felváltva, nyári táborban látják vendégül a települések gyerekeit.

Idén is gazdag programokon vettünk részt 11 zsolcai és 9 pelsőci tanulóval. Minden nap csatlakoztak helyi fiatalok is a csapathoz. Nagyon jó hangulatú esti sétákat, játékokat, zenés szórakozást szerveztek a gyerekeknek.

Szentmáté gótikus stílusban épült, református templomát a lelkész úr mutatta be. A református templom és a fa harangláb udvarán most felújított közösségi épületben volt a szállásunk. Megnéztük a 17-18. századi Haller-kastélyt, amelyben korábban az önkormányzat hivatala működött, majd a megújult községházát is megnéztük kívül-belül. A gyerekek „szakértői szemmel” látogatták végig a helyi iskolát. Megtudtuk, hogy itt 1-10-ig osztályozzák a tanulókat, a pelsőci gyerekek pedig elmesélték, hogy náluk az 1-es osztályzat a legjobb és az 5-ös a leggyengébb.  

A Bethlen város közelében lévő Füge település strandjára is elvittek vendéglátóink. A gyerekeknek újdonság volt a sós vízű medence, ahol nem kell úszni ahhoz, hogy fennmaradjunk a mély vízben. Ilyen élmény után könnyű lesz megtanulni ezeknek a gyerekeknek a felhajtóerőt fizika órán. Celgőtelken a Cserhalmi dombra túráztunk a Szent László emlékműhöz, amely márványlapokból készült „kard és pajzs” a csata helyszínén. A mesterségesen duzzasztott Kolibica tóhoz kirándultunk, melybe benyúlik egy félsziget. Csodálatos természeti környezetben található a Radnai- és Kelemen havasok között. Magyarország legmagasabb csúcsánál is magasabb helyről néztünk körül a Drakula szállónál, a Borgói havasok- Keleti Kárpátok, /a régi Magyarország széle/ Erdély és Moldova határánál.

Besztercén sétálva néztük meg a város nevezetességeit. Fagylaltot, koktélt rendeltünk. Történeteket hallottunk a szászokról, a malac által kitúrt kincsesládáról. A közeli Pasznoson a nem régen felújított Teleki kastélyt ismerhettük meg.

Köszönjük szentmátéi vendéglátóinknak, az önkormányzati vezetőknek, dolgozóknak, Tündének, Ilonkának, Lencsinek és Imolának, az egész heti fáradozásaikat, vendégszeretetüket.

                                                                                                                   Antal László és Szabóné Bán Mária

                                                                                                                                    kísérőtanárok