EGÉSZSÉGNEVELÉSI HÉT 2022.

Az Egészségnevelési héten nov.14-18 igyekeztünk olyan programokat kínálni tanulóinknak, amelyek felkeltik az érdeklődésüket az egészségükkel kapcsolatban. Az egészség mind a három területét gyakorlatias jelleggel építettük be a tanítási napokba.

„Az egészség testi-lelki-szociális jóllét, nem egyenlő a betegség hiányával.”

Hétfőn reggel 8.00- 8.15 napindító tornával kezdtünk a tornateremben az alsó tagozatosokkal. Udvari szünetben a tanerő vehetett részt gerinctornán Fehérné Farkas Márta vezetésével. Ezen a napon minden testnevelő beépítette órájába a gerinctornát, kiemelve a helyes testtartás jelentőségét a későbbiek során is. Az aulában egy rövid kis ízelítő került ki a faliújságra egészség fogalmával, azt meghatározó tényezőivel, idézetekkel kapcsolatban.

Kedden délelőtt egy alsózsolcai méhész Farkas József jött el hozzánk Antal László tanár úr felkérésére, aki nagyon érdekesen próbálta bemutatni a méz kiemelkedő jelentőségét a szervezetre , valamint a méhek nélkülönözhetetlen létét az emberi élet szempontjából. A gyerekek megkóstolhatták a mézet, megnézhették a kaptárt és egyéb eszközöket, felpróbálhatták a méhész kalapot, kesztyűt. Délután a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola 3 dolgozója jött el hozzánk 2 kiképzett vakvezető kutyával, Mauglival és Rizlinggel. Érzékenyítő foglalkozást tartottak a 4-5-6 évfolyam tanulóinak. A foglalkozás során megtudhatták hogyan illik felajánlani a segítségüket egy vak vagy gyengénlátó embertársunknak közlekedés során. Megtapasztalhatták mindannyian milyen érzés fedett szemmel, vakvezető kutyával közlekedni. Célunk, hogy merjenek segíteni sérült társainknak, ismerjék meg nehézségeiket, az empátiájuk fejlődjön ezáltal. Megtapasztalhassák, hogy a vakvezető kutya mennyire fontos a vak emberek mentális egészsége szempontjából, a teljes élet megvalósításában. A braille írással is megismerkedhettek és a vakok számára alkalmazott modern telefonos lehetőségekkel. Ezen a napon az aerobic épült be a testnevelési órákba. Nagyon kedvelik a gyerekik a zenés népszerű oktatókkal való mozgást.

Szerdán a gyógynövényekkel ismerkedtek az alsó tagozatosok és az ötödik évfolyam tanulói. Rövid filmet néztünk meg a bükki füvesember Szabó György előadásában, milyen gyógynövény mire jó, hogyan kell alkalmazni, meg is tapinthatták, szagolhatták a szárított példányokat. Ezt követően gyógyteákat (csalán, menta és csipke) kóstolhattak az aulában, aki szerette volna mézzel édesítve kérhette. Erre a napra az osztályok ötletes plakátokat készítettek osztályonként az egészséggel kapcsolatban, amelyeket az aulába helyeztük ki.

Csütörtök délután a védőnők közreműködésével a fogápolás volt a középpontban az alsósoknál. A hatodik évfolyamon nemi felvilágosítást tartottak.

Pénteken a vitaminban gazdag egészséges ételek napja volt. Az osztályok szendvicseket, salátákat készíthettek a tanítóik segítségével.

Remélem a látottakból, hallottakból mindenkinek tetszett valami és az egészségtudatos magatartásunk részévé válik.

Mozogjunk, sétáljunk legalább napi 15 percet, ha aznap nem tudtunk edzeni, sportolni, mert sok jótékony hatása van a szervezetre. FRISS LEVEGŐ, ERDEI KIRÁNDULÁS, TÚRÁZÁS!!

Alsózsolca, 2022.november 22.

Scroll to Top