ÖKO HÍREK 2021. október

  • Népgyógyászat

A birsalma szörp, egy hatékony természetes orvosság köhögés, influenza, és megfázás ellen, valamint jó hatással van a máj és hasnyálmirigy működésére is.

Nem számít, hogyan fogyasztjuk, nyersen, sütve, szárítva vagy főzve – a birsalma megőrzi tulajdonságait és pozitívan hat a szervezetre.

A birsalma nemcsak az őszi évszak jellegzetes aromás gyümölcse, hanem egy megbízható segédeszköz a máj- és hasnyálmirigy -problémák megelőzésére és kezelésére.

A gyümölcs enyhe savassága és antioxidáns hatású anyagai serkentik a májműködést és az védettséget.

  • IDÉN IS ELLEPIK A DARVAK A HORTOBÁGYOT

Az őszi daruvonulás egyik legjelentősebb hazai pihenőhelyére már több mint tízezer madár érkezett meg, a számuk pedig a következő hetekben a sokszorosára nő majd – a csúcsidőszakban akár 160 ezer daru is időzhet a Hortobágyon.

A darvak őszi vonulásuk során jellemzően 2-3 hónapot töltenek Magyarországon. Első hazai pihenőhelyük a Hortobágy, majd ahogy megyünk bele az őszbe, a madarak fokozatosan délebbre húzódnak. A Dél-Alföldön két legjelentősebb pihenőhelyük a szegedi Fehér-tó, illetve az Orosháza közelében található kardoskúti Fehér-tó és annak környéke.

A többezres darucsapatok naponta ismétlődő, alkonyathoz és pirkadathoz kötődő mozgásának, a daruhúzásnak a megtekintésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szeptember végétől október végéig hétvégéken és az őszi szünetben hétköznap is túrákat szervez.

  • MINTEGY 3760 TONNA MŰANYAGHULLADÉK LEBEG A FÖLDKÖZI-TENGER FELSZÍNÉN

Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék – bevásárlózacskó, vizespalack, polisztirol, mikroműanyag – lebeg a Földközi-tenger felszínén a Görög Tengerkutató Központ (HCMR) tanulmánya szerint.

„Ez sokkoló mennyiség. Sokkoló mindenekelőtt azért, mert az úszó műanyagon kívül az anyag nagy része a tengerfenékre süllyed” – írják szakértők.

A Földközi-tenger a műanyag-szennyezettség gócpontjának számít, mivel sok partszakasz sűrűn lakott.Ehhez járulnak még hozzá olyan tényezők, mint a turizmus, a halászat, a hajózás és nem utolsósorban a beltenger geográfiája is, hiszen viszonylag kismértékű a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti vízcsere.

Egy új számítási modell szerint a tudósok arra jutottak, hogy évente mintegy 17600 tonna műanyag landol a Földközi-tengerben, ebből 3760 tonnányi lebeg a felszínen, 2800 tonnányi lesüllyed, a többi része pedig a partra mosódik

Míg például a műanyag zacskók hosszú időn át a felszínen lebegnek, más műanyagok gyorsan lesüllyednek. Egyeseket elnyelnek a tengeri állatok, organizmusok, mások apró részekre esnek szét.

Ehhez jön még a szél, a hullámok, az áramlatok ereje, amely a műanyagot messzire hajtja. A tudósok ezeket a tényezőket mind figyelembe vették, így határozták meg azokat a régiókat, ahol különösen sok műanyag kerül a tengerbe. Új számítási modelljük segíthet a környezetszennyezés korlátozására hozott intézkedések hasznosságának ellenőrzésében, az intézkedések célzottabb kidolgozásában és alkalmazásában.

Forrás: Élő bolygó

  • IDÉN IS SIKERES VOLT A TAKARÍTÁSI VILÁGNAP

2021. OKTÓBER

A bolygószerte zsákokat ragadó önkéntesek 300 ezer tonna hulladéktól tisztították meg a környezetet.

Több millióan ragadtak szombaton kesztyűt, seprűt és lapátot, hogy a takarítási világnapon megtisztítsák a környezetüket. A csaknem 20 éve induló kezdeményezéshez évről évre egyre többen csatlakoznak abból a célból, hogy szeptember harmadik szombatján tegyenek valamit a környezet megszépítéséért.

Az első világnapot az ENSZ környezetvédelmi hatósága hirdette meg 1992-ben. Az ötletet egy észtországi csoport vitte tovább 2008-ban, és onnantól kezdve futótűzként terjedt a kezdeményezés szerte a világon.

A kezdeményezés nem csupán a környezet védelmére hívja fel a figyelmet. Céljai közé tartozik a pozitív változás megteremtése is az emberi összefogáson keresztül.

Alsózsolca, 2021. november 1.

Scroll to Top