Öko hírek – 2021. február

ÖKO HÍREK FEBRUÁR

Hogyan és mit figyeljünk?

Ma már nemcsak a városi ember, hanem nagyon sok falun élő is keveset tartózkodik a szabadban, a természetben. Így mind kevesebb az ismerete a téren, amit tudnia kellene ahhoz, hogy az évszakok szeszélyeit, a természet viszontagságait le tudja győzni. Nemcsak akkor lehet a szabadba menni, ha szervezett túristák vagyunk, hanem elég hozzá egy kis természet utáni vágy. Illetve sétálni, kocogni is itt egészséges, nem a benzingőzös utcákon. Fényképezőgéppel sok szép tájat, érdekes élményeket örökíthetünk meg.

A megfigyelés tárgya sok minden lehet. Állatok megfigyelése (képek: iskolánk udvarán található madáretetőkről), tájak, élőhelyek, természeti jelenségekre (időjárás változásaira) is kiterjedhet a megfigyelésünk. A madarak megfigyelése sok mindent elárul az időjárás változásairól. A felhők vonulása, a naplemente is sokat mondhat azoknak, akik értenek belőle. Ha mindent figyelembe veszünk, nagyon sok kellemes élményben lehet részünk, tapasztalatokat gyűjthetünk.

A természetben élő, mezőn dolgozó falusi emberek, pásztorok a természet különböző jeleiből következtettek a várható időjárásra. Ezek évszázados megfigyeléseken, tapasztalatokon alapulnak. Természetesen nem lehet 100%-nak venni. Néhány példa a természeti jelenségekre:

Eső lesz:ha a holdnak udvara van, ha meglágyul a só, ha a hangyák erősen futkároznak, ha a levelibéka megszólal.

Jégeső várható: amikor fehér fellegek szaladnak, ha nagyon süt a Nap, ha rekkenő hőség van.

Szél lesz: ha a fecske nagyon alant repül, ha visszasüt a Nap naplementekor.

Szárazság lesz: ha éjjel zenél a tücsök, ha tiszta időben villámlik.

Havazni fog: ha a varjak összegyűlnek és erősen kárognak.

Vihar lesz: ha az erdei madarak hírtelen elhallgatnak, ha hirtelen szél kerekedik.

Ez csak egy kis ízelítő a népi megfigyelésekből, aminek egy részét a tudomány is felhasználja. Próbáljátok figyelembe venni, hátha „bejön”!

Az egészség fejlesztésében döntő szerepe van a természetnek. A tiszta levegő, a napfény, a víz, a természetben való mozgás, mind-mind hozzájárul ehhez. A természetbe azért is megyünk, hogy a szabadidőnket szép, kellemes, egészséges környezetben töltsük, jó levegőt szívjunk, feltöltődjünk a nem mindig csendes, jó körülmények között végzett munkához.

Remélem sok érdekes információval lettetek gazdagabbak!

Ha figyelembe vesszük az előbb leírtakat, nagyon sok kellemes élményben lehet részünk.

A képeket Bacskainé Hornyák Henrietta készítette, iskolánkban az ÖKO szakkörös tanulókkal.