ÖKO HÍREK 2021. február

Hogyan és mit figyeljünk?

Ma már nemcsak a városi ember, hanem nagyon sok falun élő is keveset tartózkodik a szabadban, a természetben. Így mind kevesebb az ismerete a téren, amit tudnia kellene ahhoz, hogy az évszakok szeszélyeit, a természet viszontagságait le tudja győzni. Nemcsak akkor lehet a szabadba menni, ha szervezett túristák vagyunk, hanem elég hozzá egy kis természet utáni vágy. Illetve sétálni, kocogni is itt egészséges, nem a benzingőzös utcákon. Fényképezőgéppel sok szép tájat, érdekes élményeket örökíthetünk meg.

A megfigyelés tárgya sok minden lehet. Állatok megfigyelése (képek: iskolánk udvarán található madáretetőkről), tájak, élőhelyek, természeti jelenségekre (időjárás változásaira) is kiterjedhet a megfigyelésünk. A madarak megfigyelése sok mindent elárul az időjárás változásairól. A felhők vonulása, a naplemente is sokat mondhat azoknak, akik értenek belőle. Ha mindent figyelembe veszünk, nagyon sok kellemes élményben lehet részünk, tapasztalatokat gyűjthetünk.

A természetben élő, mezőn dolgozó falusi emberek, pásztorok a természet különböző jeleiből következtettek a várható időjárásra. Ezek évszázados megfigyeléseken, tapasztalatokon alapulnak. Természetesen nem lehet 100%-nak venni. Néhány példa a természeti jelenségekre:

Eső lesz:ha a holdnak udvara van, ha meglágyul a só, ha a hangyák erősen futkároznak, ha a levelibéka megszólal.

Jégeső várható: amikor fehér fellegek szaladnak, ha nagyon süt a Nap, ha rekkenő hőség van.

Szél lesz: ha a fecske nagyon alant repül, ha visszasüt a Nap naplementekor.

Szárazság lesz: ha éjjel zenél a tücsök, ha tiszta időben villámlik.

Havazni fog: ha a varjak összegyűlnek és erősen kárognak.

Vihar lesz: ha az erdei madarak hírtelen elhallgatnak, ha hirtelen szél kerekedik.

Ez csak egy kis ízelítő a népi megfigyelésekből, aminek egy részét a tudomány is felhasználja. Próbáljátok figyelembe venni, hátha „bejön”!

Az egészség fejlesztésében döntő szerepe van a természetnek. A tiszta levegő, a napfény, a víz, a természetben való mozgás, mind-mind hozzájárul ehhez. A természetbe azért is megyünk, hogy a szabadidőnket szép, kellemes, egészséges környezetben töltsük, jó levegőt szívjunk, feltöltődjünk a nem mindig csendes, jó körülmények között végzett munkához.

Remélem sok érdekes információval lettetek gazdagabbak!

Ha figyelembe vesszük az előbb leírtakat, nagyon sok kellemes élményben lehet részünk.

Alsózsolca, 2021.január 31.

Scroll to Top