Öko hírek – 2020. december

  • Megkezdtük madaraink etetését!
  • MADÁRETETÉS TÉLEN!

A téli madáretetés az embert nap mint nap boldogsággal tölti el.

„Nem erdő az erdő, hogyha nincsen fája,

Szomorú, ha nincsen dalos madárkája.

Mi a kert fa nélkül? S ha nincs madár benne?

Nálok nélkül ez a világ de szomorú lenne!”

/Benedek Elek/

Az ökológiai növényvédelem fontos eszközei a madáretetők és madárodúk alkalmazása kertünkben és gyümölcsösünkben.

A cinegék, még az etető közelében is elsősorban rovarokkal táplálkoznak, átkutatják a fák törzsét, ágait és elfogyasztják az ott telelő kártevőket. Madárodúk kihelyezésével valamint rendszeres etetéssel olyan területekre is odacsalhatjuk az énekesmadarakat, amelyek különben kevésbé alkalmasak a megtelepedésükre.

Sok olyan ritka madarat megfigyelhetünk ebben az időszakban, amelyek északról költöznek le hozzánk, hogy kevésbé mostohább körülmények között teleljenek át. (forrás: https://www.kertimag.hu/)

FONTOS:

A madáretetőket nyílt terepen helyezzük el, ahol a kóborló macskák nem tudják meglepni a táplálkozó madarakat. Előnyös, ha bokor is van a közelben, ahol védenceink menedéket találhatnak a portyázó ragadozó madarak elől.

HOGYAN ITASSUNK A FAGYBAN?

Télen különösen előnyös a lágy műanyagból készült műanyag virágalátét itatótálca, mert ebből annak sérülése, eltörése nélkül eltávolítható a jég.

Az etetőre kihelyezett alma nem csak élelmet, de némi vízutánpótlást is jelent a madarak számára, ha ez kőkeményre fagyott, csurgassunk rá meleg vizet, hogy felpuhulva a gyengébb csőrű madarak számára is megkönnyítsük a csipegetését.

(forrás: https://www.mme.hu/)

Remélem, Te is kedvet kaptál az etetéshez, ne habozz, hiszen bárhol és bármikor bele lehet kezdeni, figyeld meg, egy idő után Te is madáretető-függő leszel!

KÉP: cinke

(forrás:https://amari.blog.hu/)