Öko hírek-2020. november

  • Faültetés – Fenntarthatósági témahét

Iskolánk is bejelentkezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma által idén is meghirdetett a Fenntarthatósági Témahét keretében szervezett iskolai faültetési programba.

A facsemetéket a hazai tíz Nemzeti Park Igazgatóság és a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrző Központ (NBGK) biztosította az iskolák számára. A fajták összeállításánál fontos szempont volt, hogy őshonos, lehetőség szerint olyan tájfajta kerüljön az iskolakertekbe, mely jellemző a településünket körbevevő tájra.

Mi egy almafa csemetét kaptunk amit iskolánk udvarán már el is ültettünk.

Nagyon várjuk majd az első termést!

  • Gyógyteakóstolás az 5. osztályosokkal

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember és lánya, tanítványa, utódja Zsuzsa, összefoglalták azt az ősi, népi gyógyító tudást, melyet családjuk évszázadok óta birtokol.

Gyuri bácsi 86 éves, Bükkszentkereszten, ebben a bájos hegyi faluban él és a környező hegyeket járva keresi a gyógynövényeket. Tudománya, legendás személyisége, híres felfedezése, a cukorbetegség elleni tea tették országszerte ismertté a nevét. Tudását nagymamájától, a javasasszonytól tanulta még gyerekkorában. 150 féle gyógynövényt ismer és használ. Számos olyan gyógynövényekből készülő teája van, melyekkel komoly betegségeket lehet megelőzni és gyógyítani.

A vetítés után galagonya, hárs, citromfű, és borsmenta teákat kóstolhattak a gyerekek, amit házi mézzel is lehetett ízesíteni. Köszönet érte Anikó néninek.