MENŐ MENZA – 2019. október

  • „Menő” tippek a hús és húskészítmények és a halak fogyasztásához

Gyermekkorban a megfelelő fejlődéshez, növekedéshez teljes értékű fehérjéket tartalmazó ételekre is szükség van. Ezek többek között lehetnek a húsételek, felvágottak, halakból készült fogások.

  A húsok, húskészítmények, halak fontos elemei a mindennapi táplálkozásnak.

  Közel 20% teljes értékű fehérjét tartalmaznak, ami a növekedéshez elengedhetetlen. Ezen kívül az emberi szervezetben jól hasznosuló vasat is találunk benne, így a rendszeres húsfogyasztás a vashiány megelőzésének egyik módja. Minél vörösebb a hús, annál magasabb a vastartalma.

   A vashiány a gyermek fáradékonyságát, iskolai teljesítményének romlását, fertőzésekkel szembeni ellenálló képességének csökkenését is okozhatja.

  Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás esetén a napi B12-vitamin szükséglet mintegy 70%-a húsokkal és húskészítményekkel kerül a szervezetbe.

A B12-vitamin nélkülözhetetlen többek között az egészséges vérképzéshez és a jól működő idegrendszerhez.

Hazánkban a baromfi-, a sertés-, a marha-, a birka-, a kecske-, a nyúl- és a vadhúsok fogyasztása jellemző.

A húsok, húskészítmények energiaértéke nagymértékben függ a zsírtartalmuktól. A különböző húsok zsírtartalma fajtánként és húsrészenként is nagyon eltérő lehet. Ha tehetjük, válasszuk a sovány húsokat, húsrészeket.

A marhahús esetében a legsoványabb a hátszín, míg a legzsírosabb az oldalas, a sertéshúsnál pedig a karaj és a szalonna jelenti a két végletet. A dagadó, a csülök, és az oldalas a zsírosabb, míg a comb a soványabb húsrészekhez tartozik. A szárnyasok húsának általában kisebb a zsírtartalma, a zsírok jelentős hányada a bőrhöz kötődik, illetve a hasüregben helyezkedik el, így könnyebben eltávolítható. A legkevesebb zsírt a lebőrözött csirke- és pulykamell tartalmazza.

A húskészítmények választéka is szerteágazó. Rendszerint sok konyhasó és jelentős mennyiségű zsír található bennük. Ez az ún. rejtett zsír, mivel szemmel gyakran nem látható.

pl.: a párizsi és a virsli zsírtartalma is mintegy 20% körüli, a gépsonkáé 6-8%, a csirkemell sonka 2-4%, míg a téliszalámi, a szárazkolbászok már 40-50% zsírt tartalmaznak. A szalonnafélékben 60-70%, a tepertőben 80% zsír található.

A tápanyagok közül a zsírok szolgáltatják a legtöbb energiát! (1 g zsír 9 kcal energiával látja el a szervezetet)

Az egészséges testsúly megtartása érdekében részesítsük előnyben a sovány (10% alatti zsírtartalmú) felvágottakat, melyek egyre nagyobb választékban kaphatók: pl. különböző gépsonkafélék, zöldséges felvágottak, csirke- és pulykamellfilé, aszpikos készítmények, stb.

A halakat a húsfélékkel egy élelmiszercsoportba szokták sorolni, mert szintén kitűnő minőségű, komplett fehérjét tartalmaznak, amelynek mennyisége megegyezik a húsokéval (közel 20%). A halak gazdagok vitaminokban (pl.: A-, E-, D-, B12-vitaminok) és ásványi anyagokban is (pl.: a foszfor mellett, fellelhető bennük még kalcium, vas, szelén, jód és cink is).

A halaknak különös jelentősége van táplálkozásunkban, mert többszörösen telítetlen, esszenciális, ún. omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Ezekben a jótékony zsírsavakban főként a lazac, a makréla vagy a hering, a szardínia, a pisztráng, a busa gazdagok.

A halak kedvező zsírsav összetételükkel elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, továbbá nélkülözhetetlenek a szem és az agy egészséges fejlődéséhez.

Legalább hetente egyszer fogyasszunk halat!

A zsírszegény húsfélék és húskészítmények napi rendszerességgel kerüljenek gyermekeink asztalára.

Használjunk minél kevesebb zsiradékot a húsételek készítéséhez (1 adag ételhez 1 kiskanálnyi zsiradék elegendő), próbáljuk ki a kevés olajon párolást.

Használjunk tapadásmentes serpenyőt a sütéshez, ezt elég egy ecsettel kikenni, vagy a boltokban kapható szórófejes olajjal megspriccelni.

Ízletes fogások készülhetnek sütőzacskóban, alufóliában vagy római tálban is.

A húsokat, halakat sütőpapírba csomagolva is süthetjük, így zsiradék nélkül sem tapadnak le.

A húsételek készülhetnek zöldségekkel együtt párolva, sütve is.

Naponta egy, zsírszegényen elkészített húsos étellel vagy 2-3 szelet sovány felvágottal biztosíthatjuk a fejlődésben lévő gyermek számára szükséges fehérje, vas és B12-vitamin egy részét.

Főétkezéseknél a tányéron megközelítőleg 1/4 részt foglaljanak el a hús, húskészítmények, halak és lehetőleg mindig legyen mellette saláta vagy zöldség is!

A húsok sokféleképpen kerülhetnek az asztalra: húslevesek, ragulevesek, rakott, töltött zöldséges húsételek, pörköltek, zöldséges raguk, vagdaltak, húsgombócok, párolt és sült szelethúsok, húskrémek színesíthetik a gyermekek étrendjét.

Kínálhatjuk főzelékekhez, salátákhoz, főtt tésztákhoz egyaránt.

A szendvicsekbe is kerülhet 1-2 szelet felvágott, a salátákba tehetünk lecsöpögtetett halkonzervet, néhány karika virslit vagy apróra vágott sonkát, így teljes értékű és élvezetes vacsoraételt kapunk.

A nyers hús és hal minden körülmények közt hűtést igénylő élelmiszer. A csomagoláson minden alkalommal ellenőrizzük a fogyaszthatóság utolsó napját. Ha a nyershús külleme nem tetszetős, ha a csomagolás sérült, jelentős árleszállítás esetén se vásároljuk meg. A nyers húst és halat vásárláskor külön szatyorba tegyük, hogy ne szennyezhesse össze a többi élelmiszert, otthon pedig a hűtőszekrény alsó polcán tároljuk, hogy véletlenül se csöppenjen a levük egy másik ételre.

A húsokat elkészítés előtt minden esetben alaposan mossuk meg!

A halas pultoknál gondosan nézzük meg, friss-e a hal: a hal szemének tisztának, a kopoltyújának élénkpirosnak kell lennie.

A szalmonella-baktérium főzés vagy sütés hatására elpusztul, de maga a nyershús fertőzhet, éppen ezért nagyon fontos, hogy minden nyershúst alaposan süssünk át.

A darált húst és a belsőségeket a vásárlás napján dolgozzuk fel!

Feldolgozás után a munkaeszközöket (deszka, kés, tálak) és a munkaasztalt gondosan meg kell tisztítani.

Bízom benne, hogy ezzel a néhány tanáccsal segítettem az optimális hús- és halfogyasztás  megvalósítását!

                                                                                       Gyáni Emese, dietetikus

Alsózsolca, 2019. október 18.

                                                                                                                    

Scroll to Top