ÖKO HÍREK 2019. október

  • Vendégünk volt Dr. Kiss Kornél állatorvos

Nagyon régi vágyunk teljesült, amikor az Állatok Világnapja alkalmából iskolánkba látogatott, és kitűnő elődást tartott „Ismerjük meg jobban házi kedvenceinket!” címmel.

Érdekességeket tudtunk meg kutyákról, macskákról. Hallhattunk a háziasításról, kutya – macska fajtákról, testfelépítésről, szaglásról, látásról, különlegességekről házi kedvenceink életéből.

Kérdéseikre kimerítő válaszokat kaptak a gyerekek.

Köszönet a doktor úrnak az önzetlen segítségért!

  • Újabb fákkal, és virágokkal lett gazdagabb iskolánk zöld területe.

Fát és 50 db árvácskát sikerült elültetni udvarunkon. Iskolánk régi diákja Szilágyi Tamás adományozta őket, és ÖKO szakköröseink tevékeny közreműködésével kerültek helyükre.

Kettőt, pedig a 100 Fát Alsózsolcára civil szerveződéstől kaptunk. Ezeket az adományozók ültették el

Köszönjük a segítséget!

  • 1835 méter futás Herman Ottó tiszteletére

Nagysikerű futó- kocogó versenyt rendeztünk iskolánkban melyen nagyon sok diákunk vett részt!

Az eredmények:

Alsó tagozat fiúk Alsó tagozat lányok
Roha Marcell   4.o Kulcsár Dóra   3.o
Varga Róbert   2.o Petercsák Rozina   3.o
Erdei Nagy Krisztofer   4.o Somodi Vivien   3.o – Petrik Kata   4.o
Balogh Brajen   4.o  
Tanczik Máté   4.o  
Góré Nikolasz   4.o  
Felső tagozat fiúk Felső tagozat lányok
Erdei N. József 7.o – Szombati Viktor 8.o Krajczár Petra   8.o
Jecs Dániel   8.o Hankó Vivien   5.o
Molnár Levente   7.o Balog Mirella   5.o
Tóth Péter   7.o  
Nagy Zalán   7.o  
Budai Nándor   7.o  

Mindenkinek, aki elindult, és lefutotta a távot gratulálunk!

A Hortobágyi Nemzeti Park a szürke daru legnagyobb gyülekezőhelye a Földön.

A nemzeti park természetvédelmi őrei végzik minden évben a számlálást. Tavaly október 11-én 160 ezer darumadarat számláltak, és idén is már több mint 120 ezren érkeztek.

Annyira elterjedt a Hortobágyon látható, gyönyörű természeti esemény híre Európa-szerte, hogy ezekben a hetekben Európa összes országából fordulnak meg itt ez időtájt madármegfigyelők, fotósok és természetkedvelő laikusok egyaránt.

A daruk alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember végétől november elejéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park.

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, de még mint nem veszélyeztetett. Európában sebezhető fajként tartják nyilván, Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft.

  • MISKOLCON A VILÁGHÍRŰ TERMÉSZETFOTÓS – MÁTÉ BENCE VÁNDORKIÁLLÍTÁSA A SZENT ISTVÁN TÉREN

Megérkezett Miskolcra, a Szent István térre Máté Bence lélegzetelállító természetfotó-kiállítása. November 3-áig ingyenesen megcsodálhatják a miskolciak 20 év munkáját 623 fotóban 330 négyzetméter üvegfelületen. – Mindig rácsodálkozom mennyire káprázatos az az élővilág, ami körülvesz minket. Ez valamilyen szinten egy narkotikum is, mert minél többet figyelem őket, minél többet tanulok, annál inkább rájövök, mennyi mindent nem tudok, és milyen pici porszemek vagyunk ebben a rendszerben – fogalmazott Máté Bence a megnyitón.

Máté Bence 2010-ben Londonban, a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” (Wildlife Photographer of the Year) címet. A világverseny történetének egyik legeredményesebb fotósa. A Bridge Budapest Nonprofit Egyesület felmérése szerint a 9. legismertebb – Magyarországon élő – magyar külföldön. Nemzetközi hírnevet a különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével is szerzett.

Alkotásaival Bence az összes földrészt meghódította, és minden természetfotós számára feltette kis hazánkat a világ térképére. Legeredményesebb versenyzőként első helyen áll a BBC fotós pályázat összes ranglistáján, továbbá ő az egyetlen, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is megkapta a természetfotósok Oscarjaként számon tartott díjat.

Forrás: minap

Alsózsolca, 2019. október 7.

Antal László

Scroll to Top