HONISMERETI TÁBOR 2019.

Hagyományainkhoz híven idén is honismereti táborozáson vettek részt ötödikes diákjaink.

Az első napon egy izgalmas kirándulást tettünk Szentendrére, hazánk legnagyobb Skanzenjébe. A ” Matyó Matyik”, “Gulyásleves”, ” Zsolcai Csikósok”, ” Pünkösdi Rózsák” és ” Pünkösdi Királyok” csapatok szorgos kis tagjai egy hangulatos vonatozás után a múzeum tájegységeivel ismerkedtek, riportot készítettek a múzeum egy dolgozójával, majd megtanulták, hogyan készül a mindennapi kenyerünk. A finom ebéd után a pünkösdi népszokásokkal ismerkedtek, megválasztották a pünkösdi királyt és királynét.

A második napot hazai terepen, a Kompháznál töltöttük. Miután a csapatok bemutatták jelképeiket, megtartották szentendrei beszámolójukat, 5 tanítási órán vettek részt, ahol játékos feladatokkal sajátították el a tananyagot. A szülők által készített ízletes ebéd után kézműves foglalkozásokra került sor. Megismerkedtek a házi tészta, így a csigatészta készítéssel, megfőzték saját lekvárjukat és népi motívumokat festettek

A harmadik napot a Helytörténeti gyűjteményben kezdtük, ahol a csapatok felváltva megtekintették a kiállított anyagot és megoldották a hozzá kapcsolódó feladatokat. Közben a többiek elkészítették tábori képeslapjukat és a délutáni akadályverseny menetlevelét. A Kompháznál drámajáték keretében bemutatták az emberi élet jelentős eseményeihez kapcsolódó népszokásokat, így betekinthettünk egy disznóölés vagy keresztelő menetébe. A napot egy 5 állomásos akadályversennyel zártuk.

Alsózsolca, 2019. június 12.

Scroll to Top