ÖKO HÍREK 2019. április

Tavaszi téma a „Virágzó természet” volt. Sokan kedvelik a rengeteg színben és alakzatban felbukkanó virágokat. Leánykökörcsint fotózott a győztes is, akinek festői hatású képe nyerte el a Hónap Fotója címet.

Kesztyüs András – Tűzben

Ha tavasz, akkor virágzás.  A fotó a fűben hasalva készült, előtérben a fókusztávolságon belüli fű életlensége, háttérben az erdő a délutáni nap fényeivel megfestve.

Forrás: Turista Magazin

Minden fának van története.

 Az Európai Év Fája versenyben a legérdekesebbet keressük. A 2019-as Európai Év Fája versenyben 2019. február 28-án lezárult a szavazás.

Az eredmények március 19-én, a Brüsszelben megrendezett díjátadógálán kerültek nyilvánosságra.

A pécsi, havi-hegyi mandulafa

45132 SZAVAZAT – 1.HELYEZETT

A FA TÖRTÉNETE

FAJ: MANDULAFA (PRUNUS DULCIS)

KOR: 135 ÉV

HELY: PÉCS ,-  BARANYA – MEGYE, – MAGYARORSZÁG

Az örök megújulás szimbóluma

A Havas Boldogasszony-templom előtt álló mandulafa 135 éve örvendezteti meg virágaival a látogatókat. A mandulavirágzás Janus Pannonius püspök 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is a 2000 éves városban. A fehér sziklákon álló, szelekkel dacoló matuzsálemről már 100 éve is szeretettel írtak, de a csodálatos panoráma, melyet a táj varázsának és a történelmi korok lenyomatának összefonódása teremt meg itt, azóta is sokakat rabul ejt.

Forrás: EPA

A foltos szalamandra az év kétéltűje 2019-ben

Hűvös erdeink egzotikus kétéltűjét, a foltos szalamandrát választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az év kétéltűjének 2019-ben, közölték honlapjukon.

A foltos szalamandrák jelenléte szárazság idején sokszor alig érzékelhető, de miután megnyílnak az ég csatornái, gyakran tömegével másznak elő rejtekükből. Ez a találkozás a legtöbb ember számára maradandó élményt jelent, hiszen hazánk egyik legtetszetősebb, rendkívül fotogén kétéltűjéről van szó.

Megkapó küllem

A foltos szalamandra legnagyobb és leglátványosabb farkos kétéltűnk, hazánkban más állattal gyakorlatilag összetéveszthetetlen. Testhossza felnőtt korában átlagosan 20 cm körüli. Szemei nagyok, kiemelkedők, pupillája sötét. A test hengeres, mintázata feltűnő, egyedekre jellemző. Háta és oldala fényes fekete, amelyet világos- vagy sötétsárga foltok tarkítanak. Néhány állományánál előfordulnak olyan egyedek, amelyeken a foltok narancs- vagy tűzvörösek, hazánkban ilyenekkel leggyakrabban a Börzsönyben találkozhatunk.

Magyarországon

Hazánkban a foltos szalamandra elterjedését elég jól ismerjük. A jelenleg ismert előfordulásai szorosan összefüggenek a középhegységi jellegű, hűvös klímájú erdőállományok és a lárvanevelésre alkalmas vízterek meglétével. Bár a szalamandra hegyvidékeink magasabb régióiban a leggyakoribb, dombvidékeken és hegylábi területeken is előfordul.

Hazai populációi szigetszerűen fordulnak elő és nagy genetikai változatosságot mutatnak. Legnagyobb állományai az Északi-középhegységben találhatóak, a Börzsönytől a Zemplénig 200-300 méteres tengerszinttől felfelé. A Dunántúlon szűkebb az elterjedése, a nyugati határszélen előfordul az Őrségben, valamint a Soproni- és a Kőszegi-hegységben.

A foltos szalamandra Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 50 000 Ft.

A LEGJOBB GYÓGYNÖVÉNYEK ALVÁSZAVAR ELLEN

Az alvászavar ma már szinte népbetegség, amit az óraátállítás még inkább tetéz. Gyuri bácsi szerint a gyógynövények mellett a kevesebb idegeskedés és a kütyük kikapcsolása segíthet a legtöbbet. Nézzük, milyen teákat ajánl a bükki füvesember rossz alvóknak.

Gyuri bácsi még soha életében nem aludt rosszul. „Mindig is szerettem aludni. Figyelek arra, hogy a napi 9 óra alvás meglegyen. Este 9-kor fekszem, mert úgy tudom, hogy az éjfél előtti alvás pihentetőbb, és reggel 6 órakor kelek” – mondja az ország füvesembere, és hozzáteszi:

„régen korántsem volt ennyi probléma az alvással, aminek az lehet az oka, hogy őseinket kevesebb idegi hatás érte, és sokkal több fizikai munkát végeztek.”

Szabó Gyuri bácsi 5 gyógyteát javasol alvászavarra  Fotók: gyorgytea.hu

A népgyógyászat szerencsére már évszázadok óta ismer olyan gyógyfüveket, amelyekkel az idegességet (ma már stressznek hívjuk) és az álmatlanságot is kielégítően tudja kezelni.

Gyuri bácsi elsősorban a nyugtató hatású gyógynövényeket ajánlja a különféle alvászavarokra. A gyengébb hatású gyógynövényből készült teát délelőtt, az erősebbet lefekvés előtt fogyasszuk el.

CITROMFŰ

A legenyhébb nyugtató-altatószer a citromfű, ezt akár kismamák is fogyaszthatják. Hatása enyhe, kíméletes. Érdemes délelőtt inni egy csészével, és ha nem súlyos alvászavarral van dolgunk, akkor este a második csészével. Ugyanilyen jó, kíméletes hatása lehet a levendulából készült teának is.

MACSKAGYÖKÉR

A macskagyökér nagyon kellemetlen illatú és ízű növény, ám a belőle készült gyógytea meglepő módon finom. Ez a növény a macskákra delejes hatással bír, innen a népies elnevezése. Latin neve viszont (Valeriana officinalis) arra utal, hogy a gyógyszeriparnak is kedvelt alapanyaga, hiszen a hasonló nevű, népszerű nyugtatót a macskagyökér hatóanyagának szintetizálásával fejlesztették ki. Alvásproblémákra ez az egyik legjobb gyógynövényünk

ORBÁNCFŰ

Az orbáncfüvet szintén hangulatjavító, stresszoldó szerként használják, de a nyugodt alváshoz is hozzásegít. Az orbáncfű 2019-ben az év gyógynövénye lett, nyilván nem véletlenül, hiszen manapság talán a legnagyobb megbetegítő tényező a stressz. Megfelelő dózisban akár az ingadozó kedélyállapotot és a depressziót is képes kordában tartani. Fontos tudni, hogy 6 hét után szünetet kell tartani a fogyasztásában. Egyéb hangulatjavító szerek hatását befolyásolhatja, ezért együttes alkalmazásukról mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal.

KOMLÓ

Gondolná, hogy a sör legfontosabb alapanyaga, a komló is nyugtató, altató hatással bír? Anekdoták szerint a komlót betakarító munkások rendre elszunyókáltak a komló szárítása, feldolgozása közben. A fitoterápiában /gyógynövények általi gyógyítás / a komlótobozt használják, elsősorban teakeverékekben.

Forrás:gyogytea.hu

Alsózsolca, 2019. április 9.

Scroll to Top