ÖKO HÍREK – 2018. október

  • Állatok világnapja – verseny a Vadasparkban
  • MOST TARTJUK AZ ELEKTRONIKAI HULLADÉK ELSŐ VILÁGNAPJÁT
  1. OKTÓBER

Idén először, október 13-án az elektronikai hulladékok állnak a világ figyelmének középpontjában. Csak 2018-ban 50 millió tonna elektromos hulladék keletkezik – nem mindegy, hogy ez a hatalmas erőforrás a gazdaság hajtómotorjaként szolgál majd, vagy a környezetünket és egészségünket károsító szemétként végzi.

Az elektronikai hulladékok világnapját a területen tevékeny szervezeteket összefogó WEEE Forum hívta életre annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a tönkrement számítástechnikai eszközök és háztartási gépek nem megfelelő kezeléséből eredő problémákra – és a belőlük kinyerhető alapanyagokban rejlő lehetőségekre.

Jelenleg a globálisan keletkező e-hulladék 20 százaléka kerül újrahasznosításra – a többi szeméttelepeken vagy égetőkben végzi.

Húsz országból 40 nonprofit és vállalati szervezet indított a vásárlókat megcélzó kampányt annak érdekében, hogy javítsa a készülékek újra felhasználásának és újrafeldolgozásának arányát.

A szervezők bíznak benne, hogy a végfelhasználók tudatosságának növelésével elkerülhető lesz, hogy az elektronikai hulladékban rejlő értékes erőforrások veszendőbe menjenek. Így a ritka nemesfémek bányászatával járó környezeti terhelést is csökkenteni lehetne.

Az Európai Unió kifejezetten jól szerepel az újrahasznosítás terén – de nálunk is csak a keletkező hulladék 35%-a kerül megfelelően kezelésre és újrafeldolgozásra

Fotó: pxhere.com

Forrás: Élő bolygó

  • FÓKUSZBAN AZ ERDEI ISKOLÁK AZ ERDŐK HETÉN
  1. OKTÓBER

„Az állami erdészeti társaságok 36 erdei iskolát üzemeltetnek, ahol évente 12 ezer erdőpedagógiai foglalkozás keretében majdnem 80 ezer gyermeknek nyújtanak tanulási és kikapcsolódási lehetőséget –2010 és 2017 között 13 erdei iskolát létesítettek, további 18-at pedig felújítottak.

Az erdők hete rendezvénysorozat az erdészeti ismeretterjesztést szolgálja, amelyet szórakoztató, izgalmas programokon keresztül érnek el.

Az október első hetében szervezett erdők hetén országszerte 60 helyszínen több mint 150 program várja az érdeklődőket. Ezek között vezetett túrák, erdei sportversenyek, erdészeti nyílt napok, arborétumi és kisvasutas kirándulások is megtalálhatók”

2018. OKTÓBER

Októberi „Vadélet” témánkra az apró rovaroktól a hüllőkön és madarakon át a nagyvadakig sokféle állatról küldtetek be képeket. A zsűri felfigyelt egy különös találkozásra, az egyik fotón ugyanis egy barna rétihéja néz farkasszemet egy szúnyoggal. A jól elkapott pillanatért a kép készítőjét a Hónap Fotója címmel díjazták.

Forrás: Túrita Magazin

Alsózsolca, 2018.október 12.

Antal László

Scroll to Top