ÖKO HÍREK 2017. október

 • Októberi történet

A SÜN TÜSKÉI

Szerző: Szepesi Zsuzsa

Valamikor réges-régen, amikor az állatok még értették egymás beszédét, nagyon szomorú életük volt a sünöknek. Sokkal, de sokkal kisebb volt a termetük, rózsaszín hátukat ritka, puha szőr fedte. Formájuk is igen mókás volt hosszú orruk miatt, melynek vége inkább hatalmas cipőgombra emlékeztetett. Szegényeket prédának tekintete minden nagyobb állat. Színük miatt rejtőzködni sem tudtak, így sokszor még a madarak is megtámadták őket. Egymást sem tudták megvédeni, mert a felnőtt sünök már csak magányosan éltek. Csupán a hasonlóan apró termetű egérke nem bántotta, gúnyolta őket.

Folyton éhesek voltak, mert nappal nem merészkedtek elő rejtekükből. Éjszaka jártak élelmet szerezni. Mivel rosszul láttak, nem jártak ki a nyílt mezőkre. Bokrok alatt, falak mellett, kerítések tövében közlekedtek nagy óvatosan. Be kellett érniük az ott fellelt rovarokkal, csigákkal. Hogy télen ne éhezzenek, igyekeztek átaludni a téli hónapokat.  Történt egyszer, hogy Samu – így hívták a mi hősünket – még naplemente előtt előmerészkedett szállásáról, mert igen finom csemege – vadkörte – illatát érezte remek szaglásával. Gondolta, megszerzi, jó lesz az éléskamrába. Szeptember vége lévén szorgalmasan gyűjtögetett már.

Egy hatalmas vadgesztenyefa alá ért. A fa már bőven hullajtotta termését, ő is készült a téli pihenőre. Egyik óriási tokja éppen Samu előtt csapódott a kemény talajra. Abban a pillanatban ketté is vált, s a fényes, barna mag messzire gurult belőle. Igen ám, de a nagy lendülettől a szúrós burok egyik fele Samu hátán kötött ki. Teljesen beborította a kicsi sünt, aki ijedtében a földhöz lapult.

Maga sem tudta, mennyi időt töltött a sötét burok alatt, mikor meghallotta, hogy valaki közeledik. Megismerte a szagáról: a róka volt az, az őt folyton gúnyoló, üldöző róka!

– Mi lesz most velem? – gondolta szorongva.
– Most aztán végem, így nem menekűlhetek!
Szíve hevesen vert, még jobban összehúzta magát.

A róka hamar felfedezte a kupacot. Érezte, hogy ott a sün lapul, de hiába piszkálta, szimatolta, a burok úgy rászorult Samura, hogy nem fért hozzá. Végül mérgében nagyot csapott a kupacra. De abban a pillanatban fájdalmasan fel is üvöltött. A szúrós tok egyik tüskéje mélyen a talpába fúródott. Úgy bicegett el onnan, sorsára hagyta Samut.
A kis sün, hátán a védelmet nyújtó tüskékkel, csak késő éjjel ért haza. Attól fogva mindig azzal járt el élelmet szerezni, már senki nem tudta bántani.
Mire eljött a tél, és telepakolta kamráját, a tok annyira összeszáradt, hogy levált a hátáról. Szerencsére nem kellett többet kimozdulnia a farakás alól, ahol vackát kialakította.

Azon a télen Samu folyton a tüskékről álmodott. Minden álom fohászkodással végződött:
– Bárcsak igazi tüskék nőnének a hátunkra!
Mivel nem volt önző, és vágyát az összes sün nevében sóhajtotta el, az Álomtündér teljesítette kívánságát.
Tavasszal minden sün arra ébredt, hogy hátát fehér-barna tüskék fedik a puha szőr helyett.

Így esett, hogy az idők folyamán a nagyobb ragadozók megtanulták tisztelni a tüskés hátú sünöket. Azok meg mertek nagyobbra nőni, hisz már nem féltek, hogy meglátják őket.
Persze, azért a béke kedvéért még ma is este, sötétben járnak vadászni. No, és a téli hónapokat is álomban vészelik át farakások alatt, gyökerek között vagy az avarkupacokban összegömbölyödve.

 • Ezt olvastam…

Inkei Bence:

“Magyarországon van Európa legszebb főtere!”

És ezt nem mi mondjuk, hanem az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének (Entente Florale Europe) zsűrije, amely az idén a legszebb főtérnek járó különdíjjal jutalmazta a kaposvári Kossuth teret, mely a képeken láthatóan is tele van virágokkal.

A versenyen a résztvevő országok virágbarát városait és falvait jutalmazzák évente arany- és ezüstérmekkel, nálunk Kaposvár az utóbbit kapta a városok között, a magyar falvak versenyét pedig Tihany nyerte, míg az ismertebb külföldi városok közül Brno és Piran is megnyerte a cseh ill. a szlovén városok versenyét.

A legszebb főtér különdíjat viszont csak Kaposvár kapta meg, amihez ezúton is gratulálunk.

 • A GÖDÖLLŐI KASTÉLYPARKBAN JÁRTUNK

A gödöllői kastély építésekor a kastélyparkjában egy Felső- és egy Alsókertet alakítottak ki, amely hűen tükrözi akkori kertművészetet. A kastély mögött elterülő rész a Felsőkert, amely közel 28 hektár. A Felsőkertbe a kastély szárnyai által határolt díszudvarból induló lépcsőkön lehetett kilépni. A kert két oldalán nyírott gesztenyefasor volt, melynek végében mitológiai témájú szobrok álltak. Ma már csak az egykori gesztenyefasor nyomvonala látható. A kerten kívül az északnyugati oldalon egy mesterséges dombot létesítettek, amelyre a Királypavilont építették. Itt a magyar uralkodók és hadvezérek arcképcsarnoka kapott helyet. A királydombbal szemben épült meg a Lövöldeház. A kastély előtt elterülő rész volt az Alsókert, amely “… négy részre van osztva: virágos kertre, jobbra eső zöldséges kertre, vadaskertre, melyben a kert legmagasabb részén lécekkel elkerített területen a legszebb szelíd dámvadak tenyésztek.” Grassalkovich II. Antal korában, az 1780-as évektől kezdődően a drága fenntartási költségeket igénylő franciakertet kezdik átalakítani angol tájképi kertté. Ennek kiteljesedése III. Antal korában volt. Különleges és ritka növényfajokat ültettek, mint például a most is látható páfrányfenyőt (Ginkgo biloba). 1817-ben készült el a főhomlokzat előtt a Rákos-patak vízéből duzzasztott két hattyústó, a hercegnő “mulatópavilonjával” együtt. Ezt a két tavat később Erzsébet királyné óhajára feltöltötték.

A királyi időszakban alakították ki a kastély előtt lévő előkerteket. Az észak-északkeleti oldalon volt a Király, a déli oldalon a Királyné kertje. A Király kertje egyszerűbben volt kialakítva, míg Erzsébet királyné oldalán minden az ő igénye alapján készült. Ilyen volt az előkertbe épített faveranda és folyosó, amelyen rossz idő esetén is átsétálhatott a lovardába kedvenc lovaihoz. Ugyanitt temették el a királyné két kedvenc kutyáját, amelyek közül az egyik márványtáblája még ma is látható. A királyi időszakban nagy léptékkel kezdődött meg az utak építése. Az Alsóparkot összekötő közlekedési útvonalak szelték át a kastély, a város és a vasútállomás között. A királyi időszakban létesített bogárhát kiképzésű, gyöngykaviccsal felszórt sétautak mellé hársfákat ültettek, melyeket gondosan ápoltak. A fácános házi vadászkertként működött, mely gyönyörű sétautakkal, kis pihenőházzal ellátva. 1918 végén a kastély néhány hónapig üresen állt. 1919 tavaszán, amikor a Tanácsköztársaság itt alakította ki főhadiszállását, az épület és a katonai gyakorlatozásokra használt parkja rohamosan pusztult. Az újabb fénykort a kastély életében az 1920-tól kezdődő kormányzói időszak hozta el. Kisebb beavatkozások történtek csak a kertben, többek között a korábbi “Királyné kertjében” épített légoltalmi bunker, a díszudvarban létesített kissé túlméretezett szökőkút, melyeket az utóbbi évek helyreállítási munkái során elbontottak. Még ma is látható a Felsőkertben az a családi úszómedence, amelyhez egy fából épült kis öltöző kabin tartozott. A pavilont és környékét egynyári és egzotikus dézsás növényekkel díszítették. E kis építmény a II. világháborúban leégett.

Királydombi pavilon

Az előkerteket és a Felső parkot 1998-ban természetvédelmi területté nyilvánították. 2004-ben elkészült a Királydombi pavilon felújítása. 2010-ben pedig a Felső parkban 5,2 hektárnyi terület újult meg romantikus tájképi kertként.

 • Példa lett a világnak az óriási magyar naperőmű Visontán

Szerző: Vya itt: Energia, Színes hírek

A Bloomberg a napokban közölt összeállítást a világ minden tájáról a napenergia hasznosításáról. A 14-es listában felsorolták a Mátrai Erőmű 16 megawattos naperőművét is.

Az összeállítás címe a következő volt: “A tiszta energia nemcsak a jövő.”

A cikk szerint a 2016-ban a világon létesített áramtermelő erőművek 55 százaléka már a megújuló energiaforrásokat használja.

A lapban arról is írnak, hogy vannak régiók, ahol a napenergia a legolcsóbb villamosenergia-forrás, és várhatóan az ár tovább csökken majd. A kutatók becslései alapján 2025-ig még újabb 36 százalékkal mérséklődhet a napenergia alapú áramtermelés ára is.

A Bloomberg 14 példát hozott arra, mennyire sokrétűen használják fel a világon a napenergiát.

Ezek közé tartozik például a napelemmel működő autó, napelemes frankfurti lakóházak, részben tiszta energiával üzemelő Mitsubishi-gyár és a Visontán működő Mátrai Erőmű Zrt. napelemföldje is.

A magyar naperőmű 72480, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből épült. Az ezáltal megtermelt villamosenergia-mennyiség átlagban egy kisebb várost – kb. 4 ezer fő háztartását – tud ellátni zöld energiával, miközben felügyeletét 6 ember végzi.

A gigaberuházás bekerülési költsége több mint 6,5 milliárd forintot tett ki. A naperőmű 24 ezer tonnával csökkenti a hazai CO2-kibocsátást.

Forrás: nlcafe.hu

 • Állatok világnapja iskolánkban

„Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember, s értelmük is van,

néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek.”

Kedvenceink gondozása

Állatvédelem

Barátkozzunk, nem szeretem állatokkal!

Október 3-án második alkalommal rendeztük meg állatsimogatónkat, s ha így folytatjuk legközelebb tágasabb teremután kell néznünk!

A tavaly bemutatkozókon túl idén új vendégeink is voltak, akik szintén nagy sikert arattak.

Köszönet: Hankó Vivien, Hankó János, Kiss Virág, Bányász Máté, Túróczki Anna, KissHajnalka, és Petercsák Rozina tanulóknak, szülőknek, nagyszülőknek, testvéreknek, akik segítettek a lebonyolításban.

Külön köszönet Varga László miskolci akvaristának, aki pompás halakkal, békákkal és különböző vízi élőlényekkel tette színesebbé rendezvényünket!

A képek tanúsága szerint állat, gyerek, felnőtt, – mindenki nagyon jól érezte magát!

Jövőre még többen, ugyanekkor, ugyanitt!

 • Vetélkedőn jártunk az Állatok Világnapján a Vadasparkban

A csapat egyik kiváló tagja így emlékszik vissza a történtekre.

„A miskolci „biológia” verseny

 1. október 4-én megrendezésre került a miskolci Vadasparkban az állatok világnapja alkalmából rendezett biológia verseny.

10 csapat volt összesen. Mi az iskolánkat öt tanulóval képviseltük, (Fodor Fédra, Szabó Csenge, Farkas Orsolya, Vartnal Botond és Tringel Tamás) versenyzőink 6. helyen végeztek. Ennek nagyon örültünk, mert nagyon erős volt a mezőny, csak pár pont különbség választott el miket a dobogós helyezéstől.

Különböző fajta furfangos feladatok voltak és különböző kategóriák (pl.: a Bükki Nemzeti Park állatai, a nagymacskák, a főemlősök, a vízimadarak, a hüllők és kétéltűek és növényevő emlősök). Nagyon jó volt a hangulat is, szép volt a környezet és sok új dolgot tanultunk. A mellett, hogy jól éreztük magunkat biológiából még egy ötöst is kaptunk.

A verseny közben az is tetszett, hogy amíg vártunk egy állomásra addig lehetett barangolni az állatok között.

Reméljük, hogy lesz máskor is ilyen verseny. Köszönjük a felkészítést a tanárainknak.”

Alsózsolca, 2017.10.09                                                                                            Készítette: Tringel Tamás

 • Halloween-i töklámpás készítés

A tök kiválasztása

Mivel hazánkban ennek a hagyománynak nincsenek a régmúltba nyúló gyökerei, ezért a megfelelő tök beszerzése sem éppen egyszerű mutatvány, bár, a növekvő keresletnek köszönhetően, évről-évre egyre nagyobb a kínálat is.

Még így is elmondható, hogy a megfelelő, faragni való tök kiválasztása nem könnyű. A legalkalmasabb típus a klasszikus, sárga színű, gömbölyded tök, amelyet az angolban “pumpkin”-nak hívnak, és amelyet a klasszikus Disney-féle Hamupipőke rajzfilmben a tündérkeresztanya hintóvá varázsol.

Ugyanennek a gömbölyű töknek létezik egy szürke héjú verziója is. Elméletileg ez is alkalmas a faragásra, sőt a neten is találni fotókat fantasztikus töklámpásokról, amelyeket ebből a fajtából faragtak, de kezdőknek mégsem ajánlanám. Ennek a töknek ugyanis annyira kemény a héja és vastag a húsa, hogy egy kisebb kínszenvedés vele dolgozni, főleg ha nem állnak rendelkezésünkre megfelelő célszerszámok és a gyakorlatunk sem nagy. Ezt tapasztalatból tudom, mivel az egyik évben mire észbe kaptunk, hogy tököt kellene venni, addigra mindenhol elfogyott a sárga verzió és csak szürkét sikerült szereznünk. Megkínlódtunk vele.

A sárga a nyerő, mert ez túl kemény és tömör.

Ezeken kívül kapható még a hosszúkás, klasszikus sütőtök, amely az angol nyelvterületen “butternut squash” néven fut. Ezt a fajtát itthon is gyakran használjuk sütésre, főzésre, és habár a húsa és a héja ennek puhább, alkalmasabb a faragásra is, de azért valljuk be, nem az igazi. A formája sem könnyíti meg a csodás ábrák létrehozását, és egyébként is kár elpazarolni, amikor olyan finom ételeket készíthetünk belőle.

Sütőtök – könnyebben faragható, de kár pazarolni.

Előkészületek, eszközök és faragás

Amire szükség lesz:

 • egy nagy nejlon alátétnek, egy kiterített szemeteszsák is megfelelő
 • mindenféle szúrós hegyű, éles, lehetőleg keskeny, vékony pengéjű kés
 • egy evőkanál
 • egy sötéten fogó filctoll és ha használunk, a sablon

Faragás

 • Terítsük ki az alátétet és pakoljuk rá a tököt és az eszközöket.
 • Forgassuk körbe a tököt és válasszuk ki a legszebb oldalát, ez lesz a lámpás eleje.
 • Rajzoljuk fel a mintát. Ha sablont használunk kétoldalt fogassuk oda a papírt a tökhöz egy darab celluxszal és úgy rajzoljuk végig a körvonalakat.
 • Először mindig a töklámpás tetejét vágjuk le úgy, hogy először a kés hegyével bekarcoljuk a tök felszínébe a vágási vonalat (ez a karcolás később a helyén tartja, “irányítja” a kést), majd beleszúrkáljuk a kést körbe-körbe, majd kis feszegető mozdulatokkal kiemeljük a helyéről a “tetőt”.
 • Ekkor nekiállunk a kanállal kikaparni a tök belsejét. Ilyenkor jön jól az alátét. Minél jobban képesek vagyunk eltávolítani a nedves, puha belső részeket, annál tovább lesz szép a lámpásunk, hiszen először ezek a részek kezdenek el rohadni.
 • Amikor ezzel megvagyunk, a tökfedőhöz hasonló technikával (bekarcol, beszúr, körbevág) elkezdjük kifaragni az ábrát. Tapasztalatom szerint erre a kisebb méretű, éles zöldségpucoló kések a legmegfelelőbbek. Ezeket könnyebben tudjuk irányítani, mint egy nagy kést.
 • Lassan a szeme is kész…
 • Ha megvagyunk, jöhetnek az apróbb finomítások, a befaragott lyukakat belülről kicsit tágítjuk, egyenesre vágjuk. Ez már könnyű, hiszen a tök belseje puha, könnyű vele dolgozni.
 • Belehelyezünk egy-két mécsest, mehet rá a tökfedő (az ábrától és a lyukak nagyságától függően szükség lehet rá, hogy a fedőt kicsit elfordítva tegyük rá, hiszen ha kevés, szűk lyukat vágtunk, a mécses nem kap elég levegőt és elalszik.
 • Nappal szépen mosolyog, este vidáman világít.
 • Ennyi. Ha megszereztük az alap jártasságot, már próbálkozhatunk mindenféle haladó mintával is.
 • Elkészült!

Iskolánk 7. osztályos tanulói informatika órán több tervet is készítettek a ZÖLD ÖRJÁRAT LOGÓ-jára.

Elkészült, – majd egy kitűzőre, vagy egy karszalagra kerül.

A végleges formával hamarosan találkozhattok az iskola udvarán, és a folyosókon jelenlévő gyerekeken.

Szeretnénk, ha segítenétek azoknak a tanulóknak az önkéntes munkáját, akik ezt viselik

Őket megismerni, csatlakozni hozzájuk, jelentkezni, bárkinek lehet Antal László tanárbácsinál!

Alsózsolca, 2017. október 7.

Scroll to Top