SZENTMÁTÉN, POLGÁRON ÉS ITTHON IS TÁBOROZTUNK 2017.

Az összetartozás napjai Szentmátén

Három ország diákjai táboroztak együtt az önkormányzatok jóvoltából testvértelepülésünkön, Szentmátén július 20-25. között.  Már több alkalommal került sor a találkozóra, Alsózsolca és Szentmáté  felváltva várta a települések fiataljait. Ez a nyár azért volt különlegesebb, mert kibővült kis csapatunk Pelsőc/ Szlovákia/ tanulóival.

A Szentmátén töltött szép napokra, az egyik táborlakó, Boros Ildikó így emlékezik vissza:

Meglehetősen hosszú utat tettünk meg azért, hogy ezeket az emlékezetes élményeket megélhessük, de megérte a 8 óra buszozás. Barátságos fogadtatás, kedves emberek, színes programok, természeti szépségek vártak ránk. Szentmátét egy Alsózsolcánál kisebb településnek kell elképzelni, ahol minden falubeli ismeri egymást. Ám ezt az 5 napot nem csak a faluban töltöttük el, hanem a környező települések látványosságait is megnéztük. Számomra az volt talán a legérdekesebb, hogy a helyi emberek kultúrájába, mindennapjaiba minden vendég belecsöppenhetett, hiszen az éjszakákat mindenki családoknál töltötte. Az érkezés napján a barátságos fogadtatás és a finom vacsora után a templomot és a mátéi iskolát néztük meg, hiszen a több órás utazás megviselte a társaságot. Ám a másnap több izgalmat rejtett számunkra. Csatlakoztak hozzánk a szentmátéi iskola diákjai is. Pénteken 21-én Besztercére látogattunk, a 30 km-re lévő városba. Útközben a helyi kísérőnk, a könyvtáros Ilonka néni mesélt érdekes történeteket a környék nevezetességeiről. Besztercén a MADISZ kalauzolt el minket a belváros rejtelmeibe. A délután az erdőben egy játékos vetélkedőre került sor, ahol minden diák oklevéllel került vissza a családokhoz. 22-én szombaton Parajdra és Szovátára látogattunk el. Parajdon a sóbányában voltunk, Szovátán pedig a Medve tó környékén tettünk egy sétát. Vasárnap a szentmátéi dombok közti erdőben bográcsoztunk.   24-én a napsütötte időben mindannyiunk a Fügei strandon süttette a hasát. A keddi napon kellett szomorú búcsút vennünk az új, vagy esetleg régi barátainktól, és reggeli után hazafelé vettük az irányt! Mindannyiunk nevében mondhatom: nagyon jól éreztük magunkat, új barátságok születtek, és emlékezetes képkockákkal tértünk haza. Köszönjük Szentmáté! Köszönjük a lehetőséget az Önkormányzatoknak!

Júliusban egy pihentető hetet töltöttünk Polgáron. A strand melletti kempingben volt a szállásunk. Minden nap finom ételek kerültek asztalunkra tanáraink jóvoltából. Sokat játszottunk táborhelyünk árnyas fái alatt. A legjobb program természetesen a fürdőzés volt. A pancsolás mellett úszóverseny és strandfoci színesítette napjainkat. Köszönjük Márti néninek, Emese néninek, Mariann néninek és Bea néninek ezt a felejthetetlen kikapcsolódást!

Farkas Orsolya 8.a

Erzsébet tábor

Az Erzsébet Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány pályázata keretében lehetőségünk volt augusztus első két hetében napköziotthonos tábor szervezésére.

63 tanuló változatos programokon, kirándulásokon sok élménnyel gazdagodott.

Udvari Dóra 5.osztályos tanuló így fogalmazta meg tapasztalatait:

Az iskolában volt a tábor, amin nagyon jól éreztem magam. Sokat kézműveskedtünk és játszottunk. Voltak ismerkedős játékok, kerékpáros vetélkedő, agyagozás, hajtogatás, üvegfestés. A Sajó- parton horgásztunk, Egerben és Szilvásváradon pedig sok élménnyel gazdagodtunk. Kisvonatoztunk, megnéztük a vízesést, az állatokat, a börtönmúzeumot. Finom pizzát ebédeltünk. Egerben a Bazilikában tettünk látogatást és a városban sétáltunk, fagyiztunk.

Remélem, jövőre ismét részt vehetek rajta!

Alsózsolca, 2017. augusztus 24.

Scroll to Top