ÖKO HÍREK 2023. december

A szalma télen életet ment!

Ha kint alvó kutyád, cicád, haszonállataid vannak, vagy esetleg kóbor cicákról gondoskodsz, nem elég számukra télen egy szélvédett lakhely, hőszigetelésről is kell gondoskodnod.

A pokrócok, plédek és szivacsok könnyen megszívják magukat nedvességgel, nyirkosak maradnak, így nem tudják kellően felmelegíteni magukat rajta az állatok. Ám a szalma kiváló hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően képes megtartani a meleget, és szigetelni az állatok lakhelyét télen. A szalmaszálak levegőt zárnak maguk közé, megakadályozzák a hőveszteséget, és így képesek megtartani az állat testmelegét.

Olcsó és gazdaságos volta miatt minden állattartónak könnyen hozzáférhető, és állatainknak is a legjobb megoldást nyújtja a tél viszontagságai ellen.

Luca búzáját december 13-án vesd el

Ez a kedves hagyomány egy csokor szép zöld búzalevéllel ajándékoz meg bennünket karácsony napján.

December 13., Luca (Lucia) napja, az év leghosszabb éjszakája. A névadó – Bálint Sándor, néprajzkutató tudós szerint – a szemfájósok védőszentje, de ezen kívül számtalan legendának és népi hagyománynak, szép szokásoknak is a főszereplője. Ezekre utal a név eredete is: a latin lux, vagyis fény szóból származik.

Csupán néhány a Lucához kötődő hagyományokból: A szegedi tájon a mai napig sütött lucapogácsa jó sok zsírral készül, morzsáiból a tápéi gazdák a tehén elé és a ló abrakjába és szoktak szórni. Elterjedt hiedelem, hogy az érett búzaszemen rajta van Krisztus képmása. A pogácsába pénzérmét is sütnek és a „bélelt” pogácsát a koldusoknak adják. A búza csíráztatása közben ezt mondja: „néköm kinyerem, jószágomnak legelője, zöld mezeje“.

De a leggyakoribb szokás az, hogy Luca napján egy agyagcserépbe, vagy tálkába búzaszemeket vetnek, és ha azok karácsonyig kikelnek, akkor jó termés lesz a földeken, a leány férjhez megy és az állatok egészségesek maradnak. A lucabúzával a templomi oltárt is díszítik, karácsonykor égő gyertyát állítanak a búzatövek közé.

A lucabúza kultúrája változatlan maradt: a magokat úgy kell elvetni, hogy ne érjenek egymáshoz és 4-5 cm vastag földréteg legyen felettük. A csírázást elősegíthetjük azzal, ha a magok kikeléséig az edényt ez átlátszó fóliával takarjuk le és naponta, rendszeresen öntözzük.

A zöld levélcsúcsok már a 8-10. napon meg fognak jelenni és karácsonyra gyönyörű, zöld növénycsodában gyönyörködve együtt mondhatjuk:

Adjon Isten minden jót,
Bő aratást, szüretet,
Egészséget, jó kedvet
Ez új esztendőben!
(Népköltés)

Forrás: Bálint gazda

Hogyan lehet környezetbarát a karácsony 

Próbálsz környezetbarát életet élni? Talán próbálsz többet újra hasznosítani, vagy kerülöd a műanyagba csomagolt termékeket, vagy a legnagyobb kartondobozokat a legapróbb tárgyaknak?

Ha van az évnek egy olyan időszaka, amikor rengeteg csomagolást – ajándékkártyákat, zacskókat, dobozokat és csomagolópapírt – találunk, akkor az a karácsonyi időszak. Ez a norma, tudjuk, és sokunknak ez a szokása, amióta az eszét tudja. Ráadásul az ajándékok feltépése az egyik dolog, ami olyan nagyszerűvé teszi a karácsonyt – de nem feltétlenül jó a bolygónak. Íme négy praktikus tanács, hogyan lehetsz környezettudatosab: 

Öko karácsonyi tippek:

1. Válts öko karácsonyi csomagolásra! 

Szánj egy percet arra, hogy átgondold, mennyi minden megy a kekszbe egy-két másodpercnyi öröm és meglepetés kedvéért, de vannak bűnmentes finom kekszek is a polcokon.. Amint kihúztad őket, és megtaláltad a finomságot, a munka elvégezve. De ha időt szánsz arra, hogy körülnézz, rájössz, hogy vannak olyan csomagolások, amelyek műanyagmentesek, nem is beszélve arról, hogy újra felhasználhatóak. Ha pedig van időd és szeretsz kézműveskedni, akkor bármikor készíthetsz magadnak újra hasznosítható anyagokból is. 

2. öko karácsonyi tipp: Legyen környezetbarát karácsonyfád! 

Lehetséges, hogy a karácsonyfád nem csak a színe miatt legyen zöld. Választhatsz például élő fát, amelyet karácsony végeztével újra elültethetsz a kertedben, vagy akár bérelhetsz is egy valódi fát. Vagy ha nem érdekel az igazi fa, akkor maradhatsz a mesterséges fa mellett, amelyet minden évben leporolhatsz és újra felhasználhatsz. Vagy akár úgy is dönthetsz, hogy egyáltalán nem tartasz fát, és csak dekorációt használsz. Egy másik ötlet az is lehet, hogy feldíszítesz egy kint álló fát (nem kell aggódnod amiatt, hogy helyet foglal, hogy a háziállataid belevetik magukat, vagy hogy a fenyőtűkkel van tele a padló…). 

3. öko karácsonyi tipp: Használj környezetbarát csomagolópapírt! 

Vagyis újrahasznosított csomagolópapírt, amely nem tartalmaz semmilyen nem újrahasznosítható anyagot, például fóliát, csillámot és műanyagot. Azon kívül, hogy megnézzük a címkén, hogy a választott papír fenntartható-e, egy másik módja annak, hogy teszteljük, hogy a csomagolópapír újrahasznosítható-e vagy sem, a gyűrődési teszt elvégzése.

Hogyan kell elvégezni a gyűrődési tesztet? Gyűrd össze a papírt a kezében, majd engedd el. Ha a golyó összegyűrve marad, akkor újrahasznosítható. Ha nem, akkor olyan anyagokat tartalmaz, amelyeket nem lehet újrahasznosítani.

Ha ajándéktasakokat tervezel használni, ne szégyelld megtartani az esetleg ajándékba kapott ajándéktasakokat. Ugyanez vonatkozik a szalagokra, selyempapírra, masnikra és minden más használt csomagolóanyagra, amelyekben még bőven van élet. 

4. öko karácsonyi tipp: Adj környezetbarát karácsonyi ajándékokat  Az újrahasználható kávéspoharak, a bambuszrostból készült uzsonnás dobozok és evőeszközkészletek, a növényi gyertyák, a méhviaszból készült pakolások, az újratölthető üvegpalackok, a természetes samponszárak és a hulladékmentes szépségápolási termékek mind-mind megfelelnek a környezetbarát karácsonyi ajándékoknak

Forrás: Bio-barát-  Karácsonyi ajándékötlet

Iskolánkban már korábban kihelyezésre kerültek a madáretetők, amelyek magvakkal tele várják a téli látogatóikat. A felsőtagozatos öko szakkör tanulói Antal László tanárunkkal folyamatosan gondoskodnak az élelem utánpótlásáról. Sokszor láthatunk is eszegető madarakat az iskola ablakából. Ha megmutatjuk tanulóinknak, kedvet kaphatnak az otthoni etetéshez is és madarakat is jobban felismerik majd.

Ezért készítettünk harmadikos tanulóinkkal madáretetőket újrahasznosítható anyagokból. Mint pl. tejes doboz, műanyag flakon , műanyag tejfölös vödör, tojástartó doboz. A cél volt, hogy némi segítséggel saját kezűleg is el tudják készíteni, otthon kitegyék és figyelemmel kísérjék látogatják- e a madarak? Felismerjék a közvetlen környezetükben ennek a jelentőségét, és az örömszerzés , amit okoz ez a tevékenység.

játékok, díszek

Újrahasznosított ajtódíszeket és memóriajátékokat is készítettünk tanulóinkkal kupakokból, kartondobozból. Időtöltésnek is kellemes, hasznos és nem került pénzbe. Az újrahasznosított játékok készítését még szeretnénk bővíteni a továbbiakban. A szabadidő eltöltéséhez jól jönnek majd.

Ajándék kézműves mézeskaláccsal…

Az ünnep és az ajándékozás témaköréhez kapcsolódóan együtt munkálkodtunk a gyerekekkel. Mézeskalácsot készítettünk osztálykeretek között. Csoportokban dolgoztak, nyújtották, szaggatták a formákkal, díszítették magvakkal, s végül kisütöttük közösen. Hatalmas élményt jelentett mindannyiunk számára a közös munka, amit finom illatok és ízek kísértek. Ettek és ajándékozhattak is belőle szüleiknek, testvérüknek. Csütörtökön pedig a megmaradt sütikét forró csokival fogyasztottuk el.

Alsózsolca, 2023. december 18.

Scroll to Top