SÜNMENEDÉK, SÜNTANYA

A múlt hét elején kihelyezésre került az újonnan elkészült sünmenedékünk. Kovács Tibor iskolánk karbantartója készítette el kérésünkre ezt a kedves kis téli szállást. A harmadikosok végezték az utolsó munkálatokat a csiszolást rajta. Kibéleltük száraz levelekkel és ágakat helyeztünk köré, hogy kényelmes kis vacokkal várjuk őket télire.

Reméljük élnek majd a vendégszeretetünkkel!

Csak nehogy úgy járjanak, mint Sün Balázs! Végül kicsi lett neki a ház…

Néhány tudnivaló a természetes és mesterséges sün búvóhelyről

Megtelepedésük egyik legnagyobb gátja a megfelelő búvóhely. Különösen a hosszú téli álom időszakára megfelelő rejtekhely hiánya, amint többféleképpen segíthetünk.

Közterületi parkokban a sűrű, nehezen megközelíthető bokrosok, sövények, nagy kiterjedésű talajtakaró tuják, fenyők és cserjék elsőrangú nappali rejtekhelyek számukra. Ezek az árnyékos területek segítik számos táplálékállatuk életét is, így biztosítva számukra az élelem utánpótlást.

A sűrűbb bokrok vastag levélszőnyegű belseje tavasztól őszig nappal rejtekhely. A hideg hónapokra telelőhelyet biztosítanak a sünöknek. A mostanában szerencsére reneszánszukat élő komposztálók a gyíkok és békák mellett a sünöknek is jó nyári és téli menedéket jelent.

A sünök minden bizonnyal évezredek óta beköltöznek a tűzifa rakások réseibe. Ezért a madárbarát kertészek által alkalmazott természetvédelmi farakások építésénél, az alapi rönkök között hagyjunk ki sün méretű hézagokat.

Süntanya

Zártabb irodai és panelházi előkertekben, magánkertekben alkalmazhatjuk az alacsony kutyaházhoz hasonló süntanyát. Érdemes a kert, előkert bokros, árnyékos sarkába, lehetőleg takarásba elhelyezni.Ezeknek a fából készült sünszállásoknak levehető a teteje, így könnyen fel tudjuk tölteni száraz levéllel, fűvel a lakóteret, illetve ellenőrizhetjük, hogy megtelepedtek-e már benne a tüskebökik.

Alsózsolca, 2023.október 18.

Duberné Fecske Dóra

Scroll to Top