ÖKO HÍREK 2022. december

  • Immunerősítés és méregtelenítés a természet erejével: ezeket a gyógyteákat idd, hogy egészséges legyél

Az elfogyasztott ételeken és a belélegzett levegőn keresztül a méreganyagok könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe. A méregtelenítő szerveink azért dolgoznak, hogy ezeket a toxinokat “kimossák”, ám nem árt, ha segítjük, vagy serkentjük a munkájukat. Erre az egyik legjobb megoldás a méregtelenítés.

A tisztítókúra nem csak abban segít, hogy szervezetünk megszabaduljon az oda nem való, esetenként káros, és hosszú távon betegségeket is kiváltó anyagoktól. Egy méregtelenítő folyamatot vagy böjtöt követően az immunrendszerünk erősebb és ellenállóbb lehet a különféle fertőző vagy vírusos betegségekkel szemben, és ez az, amire a téli időszakban a leginkább szükségünk van.

A méregtelenítés különféle gyógyszeres kezelések előtt is hasznos lehet, ugyanis segíthetnek abban, hogy a készítmények jobban kifejthessék hatásukat.

Immunerősítés és méregtelenítés a természet erejével

A méregtelenítésben nagy segítségünkre vannak a gyógynövények, és a belőlük készült különféle teakeverékek, melyekben a füvek és levelek együttes hatása célzottan képes megdolgoztatni a méregtelenítő szerveket. Legfőbb ilyen szerveink a máj és a vese, de a verejtékezés is azon emberi “funkciók” közé tartozik, mely segít megtisztítani a testünket a káros anyagoktól.

Gyógyteák az egészség szolgálatában

A hazánkban is termő gyógynövények közül számos ismert méregtelenítő, immunerősítő, sőt gyógyító hatásáról.

Az egyik legnépszerűbb és talán legfontosabb méregtelenítő gyógynövény a csalánlevél, mely vértisztító hatásának köszönhetően kedvelt. A nyírfalevél vagy a fagyöngy a nyirokrendszerünket segíthet megtisztítani, míg a gyermekláncfű, vagy a keserű ízű füvek a máj működését serkentik. A galagonya enyhe vízhajtó képességű, de emellett jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, és a vérnyomásra.

A csipkebogyóhúsból készült tea magas C-vitamin-tartalma miatt remek immunerősítő

A csipkebogyóhúsból készült tea a magas C-vitamin-tartalma miatt remek immunerősítő, ráadásul főzni sem kell, ugyanis hidegen áztatva készítendő, így elég reggel beletenni egy kulacs hideg vízbe, és mire beérünk a munkába, már fogyasztható is.

A méregtelenítés hasmenéssel jár?

Sokan félnek a gyógyteáktól és a különféle főzetektől, főleg, ha meghallják a salaktalanítás szót is, ugyanis ehhez a hasmenés, a gyakori székelés gondolatát társítják. A helyesen elvégzett tisztítókúra azonban nem okoz panaszokat, sőt munka vagy iskola mellett is nyugodtan elvégezhető.

Három tanács, amit mindenképp tartsunk észben

Nem sok mindent kell megfogadni ahhoz, hogy sikeres legyen a gyógynövényekkel folytatott méregtelenítés:

  • Napi egy csésze gyógyteafőzetet igyunk, lehetőleg éhgyomorra, ugyanis így szívódnak fel a leggyorsabban a hatóanyagok.
  • A kúra ne tartson tovább 4-6 hétnél, utána mindenképpen szünetet kell tartani.
  • Bőségesen fogyasszunk a kúra közben folyadékot, lehetőleg tiszta vizet.

Ha a tea fogyasztása során kiütések jelennek meg a bőrünkön, gyomorfájást vagy egyéb allergiás reakciót tapasztalunk, akkor hagyjuk abba a kúrát, ugyanis előfordulhat, hogy valamelyik gyógynövényre érzékenyek vagyunk.

A gyógynövényekkel környezetünket is óvhatjuk

Évek óta egyre többen fordulnak a gyógynövényekhez: egyesek anyagi megfontolásból, mivel ezek a készítmények olcsóbbak, mint az egyre dráguló gyógyszerek, míg mások fenntarthatósági és ökológiai szempontokat figyelembe véve választják a gyógyteákat. Sok fiatal és idős követi a természet útját, folyamatosan nő a kereslet a hagyományos gyógyítás eszközei iránt.

A gyógynövényekkel sikeresen kezelhetőek a pajzsmirigy- és vérnyomás problémák, és a cukorbetegség okozta szövődmények.

A gyógytea azonban nem mindenható csodaszer

Ha valakinek a betegsége helytelen életmód miatt alakul ki, mondjuk túlsúlyos,  dohányzik, és nem figyel az étkezésére sem, akkor nem egy csupor tea fogja megoldani a problémáit

Forrás: Life, egészség

Fontos számunkra a környezetvédelem, és igyekszünk is eszerint élni hétköznapjainkat. Mégis, karácsonykor sokunkkal megesik, hogy pazarlunk, szemetelünk: többet, mint az év során bármikor. De ha “zöldek” vagyunk, legyünk azok az ünnepek alatt is!

Tegyük a kezünket a szívünkre: hányszor adtunk és kaptunk teljesen felesleges lomokat egymásnak hatalmas mennyiségű csomagolópapírba csomagolva, ami két perccel az ajándékbontás után a kukában végezte? Hányszor dobtuk ki karácsonyfánkat az utcára, ahelyett, hogy a megfelelő helyre szállítottuk volna? Pedig egyébként szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és spórolunk, ahol csak lehet: miért pont karácsonykor szalad el velünk a ló, hogy utána tompa lelkifurdalással gondoljunk pazarlásunkra?! Ismerkedjünk meg a környezetbarát karácsony ABC-jével!

A, mint ajándékok

Természetesen, ha valaki egy konkrét tárgyat szeretne, azt vegyük meg neki, de egyébként ne gyarapítsuk a “porfogók” számát otthonában. Gondoltunk már arra, hogy egy színházjeggyel vagy egy operabérlettel ugyanakkora örömet szerezhetünk? De ez a helyzet bármilyen kulturális-vagy sporteseményre szóló jeggyel. Nagy sikert szerezhetünk az “ehető” ajándékokkal is. Süssünk egy adag finom kekszet, tegyük egy szép dobozba, amit utána akár ékszerdobozként is lehet használni, és máris két legyet ütöttünk egy csapásra. Ajándékozhatunk egészséget is egy masszázsutalvány vagy fürdőbelépő formájában.

Cs, mint csomagolás

A karácsonyi hulladékhegyek nagy részét az eldobott csomagolóanyagok képezik. Ráadásul a nagy gonddal elkészített díszcsomagolást a legtöbbször meg sem nézi, akinek adjuk, hiszen ő arra kíváncsi, ami belül van. A meglepetés erejétől persze senkit nem kell megfosztani, de számtalan környezetvédő megoldás kínálkozik. Gyártanak már nagyon szép, újrafelhasznált papírból készült csomagolópapírt, de eszünkbe jutott már például, hogy a csomagolás is legyen az ajándék része? Ha egy sálba, vagy egy szép díszdobozba csomagolunk, a megajándékozott duplán örülhet. Készíthetünk újrafelhasználható bevásárlótáskát is: akár kötött, akár batikolt, akár saját kézzel varrt, később is lehet majd használni, és szerettünknek mindig mi fogunk eszébe jutni róla, valahányszor előveszi a boltban a nejlonzacskó helyett.

D, mint dekoráció

Ugye milyen meghitt karácsonykor a gyertyafény? Ezúttal azonban vegyünk méhészboltban , piacon vagy karácsonyi vásáron méhviaszból készült gyertyát: a paraffingyertyák ugyanis petróleumszármazékokból készülnek, így nem tesznek jót égés közben sem nekünk, sem környezetünknek.

Ne cseréljük le minden évben a díszeket, sőt ha az aprónépet otthon lefoglaljuk aranyozott diók vagy pattogatottkukorica-füzérek készítésével, karácsonyfánk egyedi lesz és vidám.

K, mint karácsonyfa

Nem is gondolnánk, de a műanyag karácsonyfák sok szempontból környezetszennyezőbbek kivágott élő társaiknál. Előszöris azért, mert műfáknak már a gyártása is igen sok káros anyagot szabadít fel, általában igen messziről szállítják őket hozzánk, ráadásul ha csak simán kidobjuk őket, nagyon lassan bomlanak le.

Ezzel szemben az élő fák, amíg felnőnek, hozzájárulnak az oxigéntermeléshez, és ha a megfelelő helyen adjuk le az elszáradt fát ünnepek után, a környezetet sem fogják feleslegesen terhelni. A megfelelő hely nem azt jelenti, hogy kidobjuk őket az utcára,  a fenyőfagyűjtő helyeket , ahová elvihetjük ünnepek után a kiszolgált karácsonyfákat.

Alsózsolca, 2022. december 7.

Antal László

Scroll to Top