ÖKO HÍREK 2022. október

  • Földünkért Világnap!

2022. október 21.

1991. október 21-én a dalai láma szavaival indult útjára a Földünkért kampány, hogy felhívja a figyelmet az első környezeti világtalálkozóra, az 1992-es riói Föld-csúcsra. 29 éve világnap ez a nap, amely cselekvésre buzdít, az élővilág megőrzésére.

Mit tehetsz Földünkért?

  1. Csökkentsd a műanyagfelhasználást! Különös tekintettel a műanyag zacskókra és az üdítős palackokra
  2. Spórolj a vízzel! Inkább zuhanyozz, javíttasd meg a csöpögő csapokat, ne mosogass folyó vízzel, ne önts olajat a lefolyóba. Máris sokat tettél Földünk vizeiért.
  3. Legyél környezetbarát! Vásárolj környezetbarát tisztítószereket, használj természetes anyagokat a takarításhoz. Pl. az ecet, még ma is az egyik legjobb tisztítószer, próbáld ki.
  4. Ne dobd el a használt elemeket! Gyűjtsd össze őket és add le, az erre kijelölt helyeken. A használt elemek, rendkívül veszélyesek a természetre.
  5. Ne halmozz fel felesleges dolgokat, ne vásárolj meggondolatlanul. Csak annyi élelmiszert vásárolj, ami feltétlenül szükséges. A kidobott szemét hihetetlen módon megterheli a Földet.
  6. Csökkentsd otthonodban az energiafelhasználást! Kapcsold le a villanyt, ha már nincs rá szükség és ne legyenek bekapcsolva feleslegesen a gépek sem. A tévé, számítógép, légkondicionáló és a különböző háztartási gépek összességében óriási fogyasztást termelnek. Kapcsold le őket, ha már nem használod őket!
  7. Gondold át a ruhatáradat! Bár a multik mindent megtesznek azért, hogy vásárlásra ösztönözzenek és divatkövetővé tegyenek bennünket, mégis nagyon sokan lemondanak a fast fashion – ről és inkább a tudatos öltözködést hívei lettek. Inkább vásárolj örök darabokat, és ne dobd ki a megunt ruháidat. Amire nincs, szükséged ajándékozd el vagy adományozd rászorulóknak.

Forrás: InfoPont

Alsózsolca, 2022. október 24.

Antal László

Scroll to Top