Öko hírek – 2022. április

  • Egészségügyi Világnap

Azért van ma az egészségügyi világnap, mert ezen a napon 1948. április 7-én kezdte meg működését az ENSZ intézményeként az Egészségügyi Világszervezet. A WHO feladata, a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.

A világnap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az egészség megőrzésének fontosságára.
Ma különös jelentőséggel bír ez az ünnep, hiszen a járvány ideje alatt nem csak az egészségügyi korlátozások és a higiénia betartása a fontos, hanem az egészséget befolyásoló életmód kialakítása is. Ez pedig a táplálkozás és a mozgás. Ennek megvalósítása ránk hárul, vagyis csakis magunk tehetünk azért, hogy megfelelő testi és lelki egészséget alakítsunk ki, ami nem csak nekünk jó, hanem környezetünknek is. Forrás Wikipédia

  • 2022-ben az év emlőse a TÖRPEEGÉR: mindössze annyit nyom, mint egy zacskó sütőpor.

A védett törpeegér – a legkisebb rágcsálónk – mindössze annyit nyom egy levélmérlegen, mint egy zacskó sütőpor. Tudományos neve, a Micromys minutus is 10 és 15 cm közötti, apró termetére utal, bár ennek is a felét önmagához képest hosszú farka adja. Az egér háta vörhenyes barna, oldala világosabb, míg hasa egészen fehér.

A törpeegér elterjedése és állománya Európában visszaszorulóban van, elsősorban a magaskórós mezsgyék, vízparti nádasok, a cserjés erdőszélek és a sűrű sövények számának, kiterjedésének csökkenése miatt. Ezért is esett a választás az idei évben e kevéssé ismert fajra, a döntés lehetőséget ad arra is, hogy sérülékeny élőhelyeinek védelmére is felhívják a figyelmet.

Forrás: Sokszínű vidék

  • A nagylevelű hárs az Év fája 2022-ben!

A második helyen – a rezgőnyár, míg a harmadik helyen a kecskefűz végzett.

A nagylevelű hárs hegyvidékeink üde erdeinek elegyfája, köves-sziklás, kőgörgeteges talajokon is megél. Matuzsálemi példányai többszáz éves életkorúak, jó mézelő, szárított virágzata ismert gyógytea. Intenzív felújulóképessége miatt a gazdasági erdőkben visszaszorították, a nagyvadak is erősen károsítják.

Forrás: OEE/Év fája Kuratórium

  • Az év hala 2022-ben a bodorka

A bodorka, nem nagytermetű, de a magyarországi vizekben gyakori pontyféle. Alsó úszói többnyire rőtes,-pirosas színűek, és mivel többnyire mindkét faj szemgyűrűje narancsszínű, könnyen összetévesztik a vörösszárnyú keszeggel.

A bodorka táplálékát zömmel kisebb gerinctelen állatok: férgek, alsóbbrendű rákocskák, apróbb puhatestűek alkotják. A nyugodt, vízinövényes élőhelyeket kedveli, így a kisebb-nagyobb csatornákban is gyakori. Ritkábban a folyók dévérzónájában is előfordul, itt azonban általában kevésbé színes, ezért például a tiszai példányokat a halászok fakó keszeg névvel emlegették.

Az idei év halának gasztronómiai értéke sem elhanyagolandó, hiszen beirdalva, paprikás lisztben megforgatva és jól átsütve az íze kitűnő.

Forrás: National Geographic