ÖKO HÍREK 2021. december

  • RENDEZZÜNK IDÉN FENNTARTHATÓ KARÁCSONYT!

Hogyan tehetjük egyszerre felejthetetlenné és környezetbaráttá az ünnepeket? A femina.hu 5 jótanácsot gyűjtött össze azoknak, akik szívesen szánnak kicsit több időt az előkészületekre, és költenek cserébe kevesebb pénzt a plázákban ajándékok, csomagolóanyagok és díszek után kajtatva vagy a webshopokban böngészve.

Élményt is adhatunk ajándékba, a díszítés és csomagolás újragondolásával pedig rengeteget tudunk tenni a hulladékmennyiség csökkentése érdekében – 5 fenntartható ünnepi praktika.

1. Már az ünnepek előtt jóval vegyük meg a földlabdás fenyőt, hogy rendszeres locsolás mellett szép lassan szoktathassuk hozzá a szobahőmérséklethez! Az élő fenyő csodálatos illattal ajándékoz meg bennünket, és vízkereszt után kiültethetjük a szabadba.

2. Ne csomagoljuk „szemétbe” az ajándékot! Hasznosítsuk újra a tavalyi csomagolóanyagokat, vagy rejtsük vászonzsákba, vászonszatyorba a meglepetéseinket. Az utóbbiakat akár saját kezünkkel is elkészíthetjük, és felvarrókkal, textilfilccel vagy rávasalható mintákkal egyedivé varázsolhatjuk.

3. A karácsonyi menü elkészítésekor igazodjunk az évszakhoz, válasszunk hazai alapanyagokat, és vásároljunk a piacon! Így az ebéd karbonlábnyomát és a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét is jelentősen csökkenthetjük.

4. Ahelyett, hogy műanyag kacatokat vásárolnánk, készítsük magunk a díszeinket! Narancsba szúrt szegfűszegek, origamicsillag, kartonpapír csúcsdísz, papírgurigából angyalka, szárított gyümölcsökből és termésekből fadíszek… A lehetőségek sora végtelen.

5. Adjunk ajándékba egy új, környezettudatos szokást! Lepjük meg szeretteinket például egy termosszal, ételhordóval, kerékpárral vagy rollerrel, esetleg praktikus fonott kosárral. Olyan eszközökkel tehát, amelyekkel egy régi, kevésbé fenntartható rutint (elviteles kávét vagy autós közlekedést) új, környezetbarát gyakorlatra válthatnak le. Az ajándék kiválasztásakor is válasszuk a hazait és a helyit!

Forrás: Élő bolygónk

  • NE CSAK A FENYŐFA LEGYEN ZÖLD KARÁCSONYKOR

Korunk fogyasztói társadalmaiban az emberek már az egyszerű hétköznapokon is szörnyen pazarlóan bánnak az erőforrásokkal és a nyersanyagokkal, ezt a tendenciát pedig sajnos csak még inkább felerősíti a közelgő karácsony. A szeretet ünnepe ugyanis egyúttal a vásárlás, az ajándékozás és a nagy közös étkezések ünnepe is.

Az ünnepek alatt a családok átlagos szeméttermelése 30 százalékkal ugrik meg. Jó tanácsok, amelyeket megfogadva idén fenntarthatóbb lehet a karácsonyunk.

GYÖKERESEN ÚJ FELFOGÁS: VÁLASZD AZ ÉLŐ KARÁCSONYFÁT!

Vásárolj gyökeres vagy gyökérlabdás fenyőt! Sok helyen az ünnep után visszaviheted a fát, és visszakaphatod az ár egy részét, de ha nem ilyen kereskedőnél vásároltál, a gyökérlabdás fenyőt akkor is kiültetheted a szabadba.

VÁSÁROLJ A KÖZELBEN!

Szerezd be az ajándékaidat helyi képzőművésztől, termelőtől vagy népművésztől, így elkerülheted a távoli országokban gyártott árucikkek szállításával járó extra kibocsátást és környezeti terhelést.

A FA ALATT IS CSOMAGOLÁSMENTESEN?

Csökkentheted az ünnepi szeméthegyek méretét, ha vászontáskába, egy szép kendőbe, terítőbe rejted az ajándékokat. Vagy esetleg idén már egyáltalán ne is csomagoljatok…

NE VÉGEZZE A BEJGLI A SZEMÉTBEN!

Az EU-ban körülbelül 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente, miközben mintegy 55 millió uniós állampolgár még mindig csak másnaponta jut minőségi ételhez. Idén a tudatosság jegyében készüljünk kevesebb fogással vagy kisebb adagokkal!

AZ ÜNNEP FÉNYEI IS LEHETNEK FENNTARTHATÓBBAK

Egy felmérés szerint csak Franciaországban plusz 10 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár az ünnepi díszkivilágítás. Ha az otthonodat is fényekbe burkolnád, válassz ledes füzéreket, használj újratölthető elemeket!

  • A madáretetők színpompás vendégei

Beköszöntött az idei madáretetési szezon, itt az ideje, hogy képeken is felvonultassuk az etetők gyakori és ritkábban látható látogatóit.

A széncinegét, a fekete rigót vagy a kék cinegét a legtöbben ismerik, hisz leggyakrabban ezeket a fajokat láthatjuk az etető körül, és úgy általában is. A ritkább fajok – mint például a fenyvescinege, a zsezse vagy a fakusz- megpillantásához azonban már nagyobb szerencse és speciális fekvésű kert is szükséges, de aki mindezekkel rendelkezik, a téli hónapok alatt akár egy tucat madárfajt is láthatsz.

Alsózsolca, 2021.december 21.

Scroll to Top