FÖLD NAPJA 2021.

” A Föld mindenki szükségletét ki tudja elégíteni, de a kapzsiságát nem.”

/Mahatma Gandhi/

A környezetvédelem ügye mindenkit érint, az ökológiai válság következményeivel szembesülni kell, hiszen mindannyian ennek a bolygónak a lakói vagyunk, ennek a levegőjét lélegezzük be, fogyasztjuk vizét és nyersanyagait.

Értékeld önmagad, mennyire gondolkodsz és élsz „zölden”, mennyire vagy tudatos fogyasztó!

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata:

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

1989-ben Kaliforniában a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása a következő jelentős esemény, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon.

Ehhez a naphoz kapcsolódva az Alsózsolcai Herman Ottó Általános Iskola és AMI hatodikos tanulói tartották meg korábban tanórájukat. Bacskainé Hornyák Henrietta tanárnő természet iránti elkötelezettségre hívta fel a figyelmet. A diákok megtudhatták, hogy Chernel Kálmán volt az, aki elsőként ismerte fel és méltatta Herman Ottó munkásságának jelentőségét, aki az iskolánk névadója is egyben. A családi hagyományt Chernel István tovább vitte madártani kutatásaival. A gazdag madárgyűjteményből a tanulók az iskolában a vadászható fajokról tanult ismereteiket egészíthették ki a védett madarak tanulmányozásával. Ennek meghallgatása után a védett növényeket bemutató előadás került sorra. Itt a különböző erdőtípusok és élőhelyek szerint voltak csoportosítva a növények, amelyekből a tanulók érdekes feladatlapokat oldottak meg. A tanórák jól szolgálták az iskolai tananyag kiegészítését és a tudás elmélyítését, melyet e jeles napon bemutatunk.

“A természet hatalmas, az ember parányi, ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel…” /dr. Szent Györgyi Albert/

Alsózsolca, 2021. április 22.

Scroll to Top