Öko-hírek-2020-március

 • Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap, március 6-án

Beköszöntött a március, és reméljük hamarosan beköszönt a tavasz is. A jó idő közeledtével sokan megfogadják, hogy egészségesen, tudatosan fognak élni.

A március 6-án, az Energiatakarékossági Világnap programja nemcsak arra hívja fel figyelmünket, hogy törődjünk önmagunkkal, hanem a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra is.

Egyre fontosabb témává válik az energiatakarékosság, és a megújuló energiaforrások, de hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy valóban odafigyeljenek a környezettudatos életmódra?

 Március folyamán világszerte rengeteg energiatakarékosságra bíztató programot szerveznek, a gyermek rajzversenyektől kezdve a Föld elsötétítéséig. Ezeken a programokon többen vesznek részt, mint gondolnánk, de még mindig nem elegen. Ahhoz, hogy valóban hasznosítani tudjuk a megújuló energiaforrásokat, és környezettudatosan éljük mindennapjainkat, meg kell ismernünk az előttünk tornyosuló lehetőségeket, melyekkel nem csak a Föld, de mi is jól járunk

Ne feledjük, a világnap jó alkalom lehet a tavaszi megújulásra, és szemléletváltásra, érdemes egy-két előadáson és programon részt venni

Forrás: alternativenergia.hu

 • 5 kertészkedési tipp kezdőknek

Szeretnél vadul burjánzó kertet, de fogalmad sincs, hogy állj neki?

Ha már olyan szerencsések vagyunk, hogy saját kiskertet gondozhatunk, tényleg érdemes kihasználni a lehetőséget. A kertészkedésben különben is sok örömünket lelhetjük majd, az pedig ne tartson vissza, hogy egyáltalán nem értünk a dologhoz – sosem késő megtanulni!

1. Teszteld a földet!

Mielőtt még nekiállnál magokat szórni és hagymákat dugdosni, érdemes lehet megvizsgálni a talaj minőségét. Ehhez lehet profik segítségét kérni, – így kiderítheted, milyen pH-értékű és mennyire gazdag tápanyagokban a földed.

2. Kezdj zöldségekkel!

Totál kezdőknek érdemes valami egyszerű, gyors sikert hozó projekttel próbálkozniuk, erre pedig tökéletesen alkalmasak a zöldségek. Hamar kinőnek, így nem kell hónapokat várnunk, hogy kiderüljön, ha elfuseráltuk az egészet. A kezdeti sikertől pedig csak még lelkesebbek leszünk!

3. Legyen terved!

A kertészkedésnél agyon fontos, hogy tudjuk, hova mit akarunk ültetni. Készítsünk rajzot arról, hogy a kert melyik részeire akarjuk az egyes növényeket, így biztosan nem fognak összecsúszni veteményeseink, virágágyásaink. Arra is figyeljünk, hogy a magasabb növények eltakarhatják a napot a kisebbek elől, szóval mindenképp megfontoltan ültessünk!

4. Óvatosan locsolj!

Először is ellenőrizzük, mennyi vízre van szüksége az egyes növényeknek, aztán igyekezzünk tartani magunkat az előírt mennyiséghez! A locsolás legyen rendszeres, és lehetőleg történjen azonos időben – a növényeknek is fontos az állandóság!

5. Ne add fel!

A kertészkedéshez rengeteg türelem kell, szóval ne adjuk fel, ha nem akarnak kinőni a növényeink. Türelmetlenségünkben ráadásul hajlamosak lehetünk túllocsolással siettetni,– ezt mindenképpen kerüljük el.

Forrás: RealSimple

 • Megfeleződött a hazai fecskeállomány 2000 óta, a lakosság segítségét kérik

Csak 2010 óta kétmillió példány tűnt el.

Az elmúlt közel két évtizedben legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, írta a Magyar Madártani Egyesület.

Az MME közleménye szerint a klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon, az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát.

A települési fecskeállomány azonban az ezredforduló óta megfeleződött, ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske körülbelül 1 kg, muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, ez azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kg, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad.

A madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is, a szervezet szerint ugyanakkor a lakosság és az önkormányzatok sokat tehetnek a fecskék védelméért.

A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat.

A lakosság a parti fecskéket is segítheti költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával.

Forrás: MME

 • 3 FOKKAL MELEGEBB VOLT A TÉL A MEGSZOKOTTNÁL

Alvó rügyek a téli napsütésben Fotó: MTVA

A telek egyre melegebbek, de az elmúlt hónapok szélsőségesen enyhe időjárása nem csak a klímaváltozás számlájára írható.

2010 decembere és 2019 februárja között az átlaghőmérséklet 3,4 Celsius-fokkal haladta meg az 1981 és 2010 közötti téli átlaghőmérsékleteket, közölte szerdán az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő legfontosabb kutatóprogramja.

A kontinensen mért hőmérsékletek átlagosan 1,4 Celsius-fokkal voltak magasabbak az eddigi legmelegebb, 2015–16-os télnél. Észak- és Kelet-Európában volt különösen meleg, ugyanezt a trendet mutatták ki a kutatók Szibériában és Közép-Ázsiában is.A program igazgatója szerint ez nem csupán a globális felmelegedésnek tulajdonítható.

„A szezonális hőmérsékletek – a trópusi térségeken kívül – jelentősen váltakoznak évről évre. Miközben az idei tél valóban igen szélsőséges volt, valószínű, hogy a globális felmelegedés folyamata változtatja még szélsőségesebbé az ilyen típusú jelenségeket.” 

A meteorológusok és a csillagászok eltérően határozzák meg az évszakokat. A meteorológiai tél február utolsó napján ér véget, a kalendáriumi tél március 20-án, a nap-éj egyenlőség napján.

Forrás: MTI

 • Víz Világnapja 2020 – Fókuszban a klímaváltozás

Vizeink szerepe a klímaváltozásban – a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet! A víz hatékony felhasználása csökkenti az üvegházhatást!

Nincs idő a késlekedésre!

Neked is van szereped, itt az idő, tedd meg, amit tudsz!

Olvadó gleccserek, a fél kontinenst felégető ausztrál bozóttüzek, extrém száraz időszak a mérsékelt éghajlati övezetben, eltűnő amazóniai esőerdők – mind a napjainkban zajló klímaváltozás bizonyítékai. A klímaváltozás kritikusnak tartott fordulópontjainak több mint a fele már bekövetkezett!

A klímakutatók szerint a következő kilenc területen már elérte a Föld a klímaváltozási fordulópontot:

 • északi-sarki tengerek jege,
 • grönlandi jégmező,
 • boreális erdők,
 • permafroszt,
 • Atlanti-óceán meridionális áramlása,
 • Amazónia esőerdői,
 • melegtengeri korallzátonyok,
 • nyugat-antarktiszi jégmező,
 • kelet-antarktiszi jégmező.

A klímaváltozás elleni harc egyik legfontosabb eleme a Föld vízkészletének megóvása és hatékony felhasználása.

A Föld lakossága egyre növekszik és ennek velejárója az egyre növekvő vízfogyasztás, ami gyakran jár együtt a környezet és a természeti erőforrások károsításával. A kedvezőtlen folyamat megállítására különböző megoldások, tervek születnek, kulcsfontosságú a szén-dioxid elnyelők, pl óceánok, vizes élőhelyek, erdők védelme, környezettudatos mezőgazdasági technológia alkalmazása, a szennyvíz tisztítása és biztonságos újra felhasználása.

A víz a legértékesebb erőforrásunk – felelősségteljesebben kell felhasználnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság és a vízkincs védelme között. Mindemellett nem szabad elfelejteni, a tiszta vízhez minden embernek joga van.

A klímaváltozás lassításában mindenkinek megvan a maga feladata. Ami a legfontosabb: Ne pazarold a vizet! Gondold át, hogyan tudsz a saját életedben, a környezetedben tenni valamit a klímaváltozás ellen.

Tedd meg!

 • Máshogy zajlik idén a Föld órája

Március 28-án tartják a világ legnagyobb önkéntes akcióját, a Föld Óráját, ami arra ösztönzi a magánszemélyeket, településeket, vállalatokat és szervezeteket, hogy fejezzék ki elkötelezettségüket bolygónk iránt – írja a WWF. 

Az akciót digitálisan szervezik meg, de az idén sem változik, hogy a világ nagyvárosaiban és kis településein lekapcsolják a közterületek és épületek díszkivilágításait. Magyarországon több vidéki város mellett Budapest is folytatja a hagyományt, és március 28-án 20:30 és 21:30 között egy órára elalszanak a főváros fényei. 

„A koronavírus-járvány kellős közepén a Föld órája a szolidaritás pillanatát is jelzi a bolygó számára: a közösségek világszerte összefognak és eseményeiket digitálisan szervezik meg. Az idei Föld Óráját a WWF is az online térbe helyezi át” – olvasható a közleményben.

A Föld órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa rá a figyelmet. Tavaly több mint 180 ország vett részt az figyelemfelhívó akcióban.

Forrás: Google