Öko-hírek-2020. január

 • A 2020-as év hala a süllő

A Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter éjjel lezárult év hala közönségszavazáson a süllő kapta a legtöbb szavazatot.


Süllő    FORRÁS: GETTY IMAGES

Az internetes szavazáson ezúttal minden korábbit felülmúló érdeklődés mellett rekordszámú, 14 642 voks érkezett a három jelöltre: a végül 44 százalékos támogatottsággal diadalmaskodó süllőre, a 38 százalékkal második helyen végzett csukára és a 18 százaléknyi szavazatot kapott német bucóra.

A Magyar Haltani Társaság elnöke a 2020 év hala címet elnyert süllőről szólva kiemelte: nagyra növő, megnyúlt testű, őshonos ragadozó hal. Csúcsba nyíló szájában erős fogak ülnek, melyek közül kiemelkednek ebfogai. Oldalán elmosódó sötétebb sávok, néha foltok találhatók. Két hátúszóját, valamint farokúszóját fekete foltsorok díszítik.
A süllő Magyarországon elterjedt, nagyobb folyókban gyakori, kisebbekben azonban csak a bővebb vizű alsóbb szakaszokon lehet rá számítani. A víz oldott oxigéntartalmára érzékeny, ezért kerüli a duzzasztott, feliszapolódott folyószakaszokat, állóvizeink közül pedig inkább a jobb oxigénviszonyokkal rendelkező, nagyobb tavakban fordul elő. Táplálékának zömét elsősorban a küsz képezi. Húsa szálkamentes, kiváló minőségű, a halgasztronómia egyik kedvelt alapanyaga. A horgászok körében a legnemesebb ragadozóként ismert, a Magyarországon horoggal kifogott legnagyobb, 15,5 kilós példányt 2014-ben zsákmányolták.
Az eddigi gyakorlatot követve a mostani győztes sem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben, a legfontosabb cél, minél szélesebb körben ismertté tenni és népszerűsíteni őshonos halainkat.

Forrás: National Geographic

 • Erdei fülesbagoly lesz 2020-ban az év madara

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján meghirdetett, 2020 év madara, internetes lakossági szavazás nyertese az erdei fülesbagoly lett.


Erdei fülesbagoly (Asio otus)    FORRÁS: GETTY IMAGES

AzMME adatai szerint, összesen 6576 szavazat érkezett, ebből 3146-ot, azaz 48 százalékot kapott az erdei füles.

Az Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költő erdei fülesbagoly, neve ellenére inkább kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg. Előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, szarkák fészkeit. Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes az 5-6 tojásból álló fészekalja. Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek. A telet gyakran a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át.

Forrás: National Geographic

 • HUNGARIKUMOK GYŰJTEMÉNYE, MAGYAR ÉRTÉKTÁR

HERMAN OTTÓ MUNKÁSSÁGA

Nemzeti érték

 • Értéktárak melyekben szerepel:
  • Megyei értéktár
  • Települési értéktár
 • Szakterületi kategória:
  • Kulturális örökség
 • NYÍLIK A HÓVIRÁG NAGYKANIZSÁN

LENCSEVÉGEN 2020. JANUÁR 9.

Az MTI fotósa, Varga György kapta lencsevégre a Nagykanizsán nyíló hóvirágokat.

Forrás: MTI

 • A nap fotója: Részben megfagyott a lillafüredi vízesés
MTI/Vajda János

Jégcsapok a lillafüredi vízesésnél 2020. január 14-én. Az utóbbi napok hideg időjárásának következtében elkezdett megfagyni a vízesés.

MTI/Vajda János
 • Téli Sajó part Alsózsolcán Fodor Tamás fotóin.

2020. január

Forrás: Facebook

120 éve született Fekete István

Százhúsz éve, 1900. január 25-én született Fekete István József Attila-díjas író, a Kele, később a Lutra, Bogáncs, Tüskevár, Téli berek, Hu, Vuk, a Koppányi aga testamentuma című regények szerzője.