MENŐ MENZA – 2019. március

  1. „Menő” tippek az édességfogyasztáshoz
  • Az édes íz szeretete az ember ősi tulajdonsága. A finomított cukrot, amelyet ma minden háztartásban megtalálunk, száz-százötven évvel ezelőtt a gazdagabb családok használták, még régebben csak a királyok asztalán fordult elő. A legkorábbi édesítőszer valószínűleg a méz volt.
  • Napjainkban a cukor könnyen elérhető, olcsó élelmiszerré vált, ma már inkább a túlzott fogyasztása jellemző. Kevés mozgással együtt hozzájárul a túlsúly, elhízás kialakulásához.
  • Cukorra alapvető szükség van testünk működéséhez, de ennek jelentős részét a gabonákban, szárazhüvelyesekben lévő keményítő lebontásából és a természetes cukrokat tartalmazó gyümölcsökből, zöldségekből, tejből fedezni tudja szervezetünk.
  • Ez az élelmiszercsoport az étrend színesítésére szolgál. Szem előtt kell tartani, hogy legtöbbjük a magas cukortartalom mellett zsírban is gazdag (csokoládék, vajkrémes torták, leveles tészták, stb.).
  • A cukor fogyasztását a minimálisra kell leszorítani, mert a feleslegben bevitt cukor a szervezetben zsírrá alakul, ami elősegíti az elhízást.
  • A cukorban értékes tápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok, létfontosságú zsírsavak

és aminosavak) nem találhatók, így magas energiatartalma úgynevezett „luxus energia”.

  • Az édesség soha ne jutalom legyen, mert ez a viselkedés könnyen rögzül, és esély van rá, hogy a későbbi kudarcok, nehéz helyzetek esetén is édességhez nyúl gyermekünk, ami könnyen gyarapíthatja kilóit.
  • Nem tilos édességeket enni, de fontos a mértékletesség hangsúlyozása!
  • Hetente legfeljebb 1-2 alkalommal az étkezések zárófogásaként javasolhatók a gyümölcsös készítmények, pl. meggyes rétes, almás palacsinta, szilváspite, barackos piskóta, gyümölcstorta, joghurttorta, vagy gyümölcssaláta, esetleg fagylalt.
  • Ne nassoljunk édességet! Válasszunk inkább gyümölcsöt, ha édes ízre vágyunk!
  • Amikor teát vagy limonádét készítünk, gondoljunk arra, hogy egy teáskanál cukor kb. 4 g-nak felel meg!
  • Tízóraira vagy uzsonnára kínálhatók tejdesszertek, pl. gyümölcsjoghurt, krémtúró, joghurthab, puding, shake, turmix, vagy müzliszelet, rostdús (pl. zablisztből készült) keksz, amelyeket otthon elkészíthetünk kevesebb cukor felhasználásával vagy akár cukor nélkül is.
  • A főétkezések után fogyasztott édesség kevésbé árt a fogaknak, mintha nassolnánk, mert ilyenkor még fokozott a nyálelválasztás, és így könnyebben átmosódik, tisztul a száj. Ettől függetlenül, ha lehet, minden édességfogyasztás után ajánlott a fogmosás, vagy rágózás.
  • Komoly, hosszabb ideig (1,5 óránál tovább) tartó szellemi vagy fizikai erőfeszítés előtt és alatt hasznos energiaforrás lehet kevés aszalt gyümölcs, 100%-os gyümölcslé, csokoládé, müzliszelet.
  • A cukrok vércukorszint-emelő hatása különböző, amely csökkenő sorrendben a következő: szőlőcukor, malátacukor, répa‑, vagy nádcukor, tejcukor, gyümölcscukor.
  • Fontos tudni, hogy a virágpor-allergiában szenvedőknél allergiás tüneteket okozhatnak a méz és a méhészeti termékek.
  • Csecsemőnek egy éves kor alatt mézet semmilyen formában nem szabad adni, mert bélflórájuk még éretlen, és különösen érzékenyek a mézben esetlegesen előforduló Clostridium botulinum nevű baktériumra.
  • A méz jótékony pl. köhögés-csillapító, baktériumszaporodást gátló, nyugtató hatású, de fogyasztásánál ügyeljünk a mértékletességre.
  • Innivalókat csak ritkán, és akkor is csak kevés cukorral, mézzel célszerű édesíteni!
  • Minden édességfogyasztás után fogat kell mosni! Nem megfelelő fogápolással társulva a szénhidrátok, és főképp a cukrok fogyasztása nagyban hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához.

Bízom benne, hogy ezzel a néhány tanáccsal segítettem az optimális édességfogyasztás megvalósítását!

               Gyáni Emese

                 dietetikus

2. Program neve: Egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó szakkör

Időpont: 2019. március 07.

Téma: Élelmiszerek és adalékanyagok a mindennapi táplálkozásunkban

3. Program neve: 12. Gyümölcskínálat

Időpont: 2019. március 07.

4. Program neve: 8. szemléletformáló előadás

Időpont: 2019. március 21.

Téma: Egészséges életmód

Előadó: Dr. Rivasz-Tóth Krisztina

Scroll to Top