- „Menő” tippek az édességfogyasztáshoz
- Az édes íz szeretete az ember ősi tulajdonsága. A finomított cukrot, amelyet ma minden háztartásban megtalálunk, száz-százötven évvel ezelőtt a gazdagabb családok használták, még régebben csak a királyok asztalán fordult elő. A legkorábbi édesítőszer valószínűleg a méz volt.
- Napjainkban a cukor könnyen elérhető, olcsó élelmiszerré vált, ma már inkább a túlzott fogyasztása jellemző. Kevés mozgással együtt hozzájárul a túlsúly, elhízás kialakulásához.
- Cukorra alapvető szükség van testünk működéséhez, de ennek jelentős részét a gabonákban, szárazhüvelyesekben lévő keményítő lebontásából és a természetes cukrokat tartalmazó gyümölcsökből, zöldségekből, tejből fedezni tudja szervezetünk.
- Ez az élelmiszercsoport az étrend színesítésére szolgál. Szem előtt kell tartani, hogy legtöbbjük a magas cukortartalom mellett zsírban is gazdag (csokoládék, vajkrémes torták, leveles tészták, stb.).
- A cukor fogyasztását a minimálisra kell leszorítani, mert a feleslegben bevitt cukor a szervezetben zsírrá alakul, ami elősegíti az elhízást.
- A cukorban értékes tápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok, létfontosságú zsírsavak
és aminosavak) nem találhatók, így magas energiatartalma úgynevezett „luxus energia”.
- Az édesség soha ne jutalom legyen, mert ez a viselkedés könnyen rögzül, és esély van rá, hogy a későbbi kudarcok, nehéz helyzetek esetén is édességhez nyúl gyermekünk, ami könnyen gyarapíthatja kilóit.
- Nem tilos édességeket enni, de fontos a mértékletesség hangsúlyozása!
- Hetente legfeljebb 1-2 alkalommal az étkezések zárófogásaként javasolhatók a gyümölcsös készítmények, pl. meggyes rétes, almás palacsinta, szilváspite, barackos piskóta, gyümölcstorta, joghurttorta, vagy gyümölcssaláta, esetleg fagylalt.
- Ne nassoljunk édességet! Válasszunk inkább gyümölcsöt, ha édes ízre vágyunk!
- Amikor teát vagy limonádét készítünk, gondoljunk arra, hogy egy teáskanál cukor kb. 4 g-nak felel meg!
- Tízóraira vagy uzsonnára kínálhatók tejdesszertek, pl. gyümölcsjoghurt, krémtúró, joghurthab, puding, shake, turmix, vagy müzliszelet, rostdús (pl. zablisztből készült) keksz, amelyeket otthon elkészíthetünk kevesebb cukor felhasználásával vagy akár cukor nélkül is.
- A főétkezések után fogyasztott édesség kevésbé árt a fogaknak, mintha nassolnánk, mert ilyenkor még fokozott a nyálelválasztás, és így könnyebben átmosódik, tisztul a száj. Ettől függetlenül, ha lehet, minden édességfogyasztás után ajánlott a fogmosás, vagy rágózás.
- Komoly, hosszabb ideig (1,5 óránál tovább) tartó szellemi vagy fizikai erőfeszítés előtt és alatt hasznos energiaforrás lehet kevés aszalt gyümölcs, 100%-os gyümölcslé, csokoládé, müzliszelet.
- A cukrok vércukorszint-emelő hatása különböző, amely csökkenő sorrendben a következő: szőlőcukor, malátacukor, répa‑, vagy nádcukor, tejcukor, gyümölcscukor.
- Fontos tudni, hogy a virágpor-allergiában szenvedőknél allergiás tüneteket okozhatnak a méz és a méhészeti termékek.
- Csecsemőnek egy éves kor alatt mézet semmilyen formában nem szabad adni, mert bélflórájuk még éretlen, és különösen érzékenyek a mézben esetlegesen előforduló Clostridium botulinum nevű baktériumra.
- A méz jótékony pl. köhögés-csillapító, baktériumszaporodást gátló, nyugtató hatású, de fogyasztásánál ügyeljünk a mértékletességre.
- Innivalókat csak ritkán, és akkor is csak kevés cukorral, mézzel célszerű édesíteni!
- Minden édességfogyasztás után fogat kell mosni! Nem megfelelő fogápolással társulva a szénhidrátok, és főképp a cukrok fogyasztása nagyban hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához.
Bízom benne, hogy ezzel a néhány tanáccsal segítettem az optimális édességfogyasztás megvalósítását!
Gyáni Emese
dietetikus
2. Program neve: Egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó szakkör
Időpont: 2019. március 07.
Téma: Élelmiszerek és adalékanyagok a mindennapi táplálkozásunkban
3. Program neve: 12. Gyümölcskínálat
Időpont: 2019. március 07.
4. Program neve: 8. szemléletformáló előadás
Időpont: 2019. március 21.
Téma: Egészséges életmód
Előadó: Dr. Rivasz-Tóth Krisztina