MEGALAKULT A VIRÁGVARÁZS GYERMEKKÓRUS!

„A zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonyabbá tesz más szépségek iránt. ”/Bárdos Lajos/

Iskolánkban a tanévben újra megalakult az énekkar. Az eddigi tanévekhez hasonlóan a kórus a harmadik és negyedik osztályos érdeklődő gyerekekből szerveződött. Az ősztől már az ötödikes osztályokból is jelentkeztek diákok. Jelenleg 25 énekelni vágyó,- szerető gyerek jár rendszeresen heti két alkalommal az énekkari próbákra.

Már egy hónap elteltével kérdezték a gyerekek, mikor fogunk fellépni? Az első nagy lehetőség az Adventi gyertyagyújtás ünnepe volt, ahol a város Közösségi Házában mutatkozhattunk be. Két téli, adventet, karácsonyt ünneplő dallal készültünk nagy izgatottsággal és lelkesedéssel.

Most először nyílt lehetőség ilyen nagy létszámú közönség előtt bemutatni, hogy a még nagyon kezdő, de lélekből, szívből éneklő gyerekek mit is tudnak átadni az éneklésen keresztül.

A „virágvarázs” kinyílt és a hangok szeretetből áradtak szét a teremben.

Ez az egyik fő célja a kis gyermekkórusunknak, közvetíteni a gyermeki örömöt zenén, éneklésen keresztül. Természetesen az éneklés által fejlődik a gyerekek szépérzéke, ízlésvilága is és fontos, hogy egy kis közösség részesei lesznek, amiben megtanulják egymás tiszteletét, kölcsönös elfogadását.

A kórus nevét együtt, közösen találtuk ki egy énekkari próbán, így lettünk Virágvarázs gyermekkórus. Az énekkar kis jelképét, logoját is egyik kis növendékünk rajzolta.

A motiváció, az öröm, a közösség egyik meghatározó pillére. Már tervezzük a következő fellépéseket, új dalokat, melyek lendületet adnak énekkari munkánkban. Szeretnénk, ha ezek a gyerekek jövőre is kórustagok maradnának és bővülne a létszám újabb énekelni vágyó és szerető kisdiákkal.

Kodály Zoltán zeneszerző és zenepedagógus gondolatai mutatják zenepedagógusi feladatainkat:

„Lehet élni zene nélkül. A sivatagon át is vezet út. De mi, akik azon fáradozunk, hogy minden gyerek kezébe kapja a jó zene kulcsát s vele a rossz zene elleni talizmánt, azt akarjuk, ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos kerteken. ”

Alsózsolca, 2018. december

Hevesvári Melitta kórusvezető

Scroll to Top