ÉVFORDULÓT ÜNNEPELTÜNK A HAGYOMÁNYOS PEDAGÓGIAI NAPON

„Bővítsük szakmai ismereteinket, erősítsük emberi kapcsolatainkat! – olvashatták a vendégeink a Pedagógiai nap meghívójában.

Rendezvényünk résztvevői: a városunk két óvodájának pedagógusai, az Alsózsolcai Herman O. Ált. Isk. és AMI, a Benedek Elek Tagiskola, valamint a Pelsőci Dénes György Alapiskola tanárai.

A nap kitüntetések átadásával kezdődött. Ezt követően nagyon szórakoztató, de elgondolkodtató előadást hallgattunk – Kapcsolatok és kommunikáció címmel – Dr. Osváth Andrea, a Miskolci Egyetem adjunktusától. Témája kapcsolódott a Pedagógiai nap vezérfonalához, megerősített bennünket: a metakommunikációs elemek fontosak a munkánkban és magánéletünkben egyaránt.

A vezérgondolat folytatódott, az emberi kapcsolatokról szólt a következő napirendi pont is. Számunkra nagyon fontos eseményről emlékeztünk meg: 40 évvel ezelőtt született testvériskolai kapcsolatunk a pelsőci magyar tannyelvű iskolával.

Szívmelengető pillanatok következtek: az iskolák felelevenítették a 40 év eseményeit, közös programjait. Megható volt, mikor Kulik Szilvia elmesélte: diák volt a kapcsolat születésekor, és most iskolaigazgatóként gondolta végig az eltelt éveket.

A zsolcai diákok: Apró Marcell és Farkas Gréta három társastáncot mutatott be, Kavasánszki Dorottya vidám verset szavalt, zenetanáraink furulyán és zongorán játszottak. A pelsőci gyerekek népviseletbe öltözve népdalokat énekeltek, verseket mondtak és bemutatták a településüket és annak környékét.

Intézményünk igazgatóhelyettese Szabóné Bán Mária köszöntötte a vendégeket és elevenítette fel a 40 évet. Megköszönte az előző igazgatók munkáját.

Felszólalt Zsignár Istvánné, Kati néni aki a kapcsolatfelvételkor volt iskolánk igazgatója. Örömét fejezte ki, hogy kezdeményezője lehetett egy ilyen gyümölcsöző kapcsolatnak.

A 40 éves évfordulót, a jól működő testvériskolai kapcsolatot jelképezte az ajándékba kapott „barátság fa”. Pelsőc hozta el nekünk, a sajátjukat, a testvért, otthon ültették el.

Közös ebéddel, beszélgetéssel zártuk a visszaemlékezések sorát, majd Máté Adriena két dalt énekelt búcsúzóul.

Bízunk benne, hogy a következő évtizedekben is megmarad és ilyen gyümölcsöző lesz a kapcsolatunk, amit inspirál, színesít az erdélyi Szentmátéval kibővült települések közötti együttműködés is.

Alsózsolca, 2018.november 30.

Scroll to Top