MENŐ MENZA – 2018. október

  • „Menő” tippek a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz
  • A zöldségek és gyümölcsök igazán változatossá tudják tenni az étkezéseket. Mindig „kéznél vannak”, könnyen, gyorsan fogyaszthatóak. Az évnek minden szakában a zöldségek és gyümölcsök valamilyen formában elérhetőek számunkra.
  • A „természet nagyszerű ajándékai” értékes tápanyagok forrásai. A zöldségekben és gyümölcsökben sok vitamin (C, Folsav, K, B1, B2, B6) és ásványi anyag (elsősorban kálium és magnézium) található.
  • Energiatartalmuk többnyire alacsony, a bennük található cukor és keményítő könnyen hasznosítható.
  • Rosttartalmuk alapvetően szükséges az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Elősegítik a bélmozgásokat, jótékonyan hatnak a székletürítésre, valamint kedvezően szabályozzák a szénhidrát- és zsíranyagcserét.
  • Olyan vitaminokat is tartalmaznak, amelyeket csak a zöldségekkel és a gyümölcsökkel vehetünk természetes formában magunkhoz.
  • Ásványi anyagaik nélkülözhetetlenek az emberi test felépítéséhez és működéséhez, szabályozzák a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
  • Jelentős mennyiségű vizet képesek megkötni, ezáltal megduzzadnak, teltségérzetet biztosítanak és csökkentik az éhségérzetet.
  • Magas víztartalmuk (70-95%) miatt kiváló szomjoltóak is.
  • Fogyasszon gyermeke napi ötször zöldséget és gyümölcsöt! Célszerű arra törekedni egy étkezésen belül is – de a nap folyamán is-, hogy minél többféle színűt fogyasszunk.
  • A boltban kizárólag a szép és ép termékeket válasszon!
  • Mindig legyen otthon friss zöldség és gyümölcs, melyet fogyasztás előtt alaposan mossunk meg!
  • Ha gyermeke két étkezés között megéhezik, kínálja őt zöldséggel vagy gyümölccsel édesség helyett!
  • Amennyiben zöldségből vagy gyümölcsből szeretne ételt készíteni, csak kevés zsiradékot használjon, kíméletesen süsse, főzze, mert hőközlés során az egyes vitaminok mennyisége jelentősen csökken.
  • Ismertessen meg gyermekével minél több zöldséget és gyümölcsöt, hogy amikor felnő, mindennapi étrendjének természetes része legyen fogyasztásuk.
  • A müzlibe tegyen mindig az idénynek megfelelő friss gyümölcsöt.
  • Tízóraira, uzsonnára ajánlatos fogyasztani egy nagyobb méretű gyümölcsöt, almát, körtét, barackot, szőlőt, dinnyét, narancsot, grapefruitot, vagy maréknyi málnát, egrest, ribizlit, meggyet.
  • A szendvicshez mindig csomagoljon zöldségeket, egy nagyobb méretű paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát, retket vagy akár sárgarépát, karalábét.
  • Ebédnél célszerű előnyben részesíteni a zöldség- vagy gyümölcslevest, a főzelékeket, a párolt zöldségeket, vagy a rakott, töltött ételeket.
  • A burgonya legfeljebb kétnaponta szerepeljen az étrendben, és lehetőleg párolt zöldséggel, vagy salátával együtt kínáljuk
  • Édességek közül a gyümölcs alapú süteményeket, salátákat válassza inkább.
  • Hetente 2-3 alkalommal javasolt elfogyasztani egy kis maréknyi sótlan olajos magvat, pl. diót, mandulát, mogyorót, tökmagot, napraforgómagot, akár a müzlibe, gyümölcssalátába vagy az uzsonna részeként.
  • A gyümölcs- vagy zöldséglevek közül válassza a frissen préseltet, vagy a 100%-os gyümölcs- vagy zöldséglevet.
  • A magas fehérje és rosttartalmú szárazhüvelyesek változatosan felhasználhatók, babból, lencséből, csicseriborsóból levest, főzeléket, salátát, krémeket lehet készíteni.
  • A konzervek közül azt vásárolja, amelyik kevesebb sót tartalmaz.
  • A fejes káposzta savanyított változatában a savanyú közeg megóvja annak vitamin tartalmát, így a téli, tavaszi időszak figyelemreméltó C-vitamin forrásának számít.
  • Az illóolajokban gazdag vöröshagymában lévő allicin a baktériumok szaporodását gátolja.
  • Az alma, körte nemcsak finom, hanem pektin (vízben oldódó élelmi rost) tartalma bevonja a bél nyálkahártyáját és nyugtatja, óvja azt.

Bízom benne, hogy ezzel a néhány tanáccsal segítettem az optimális zöldség- és gyümölcsfogyasztás  megvalósítását!

Gyáni Emese, dietetikus

  • 7. Gyümölcskóstoltatás

Időpont: 2018. október 15.

Scroll to Top