ÖKO HÍREK 2018. szeptember

  • SZEPTEMBERI TÖRTÉNET

Úszó szemétszigetek

Szerző: ReCity Magazin

Nyáron a hírek leginkább arról szólnak, hogyan tudunk védekezni a leégés, a káros napsugarak ellen. Arról kevesebb szó esik, hogyan tudunk ekkor is környezettudatosak maradni. 

A tengerben úszó hulladékok 80 százaléka – aminek mindössze 15 százaléka marad a vízfelszínen – szárazföldi tevékenységből származik.

10 millió tonna hulladék évente a tengerekben… ez elképesztően magas szám!

A leggyakoribb hulladékfajta, amit a nyaralók maguk után hagynak a vízben vagy a vízparton, a műanyag. Palackok, zacskók, halászhálók és egyéb nyaraláshoz tartozó műanyag kellékek. Ezzel a hulladéktípussal az legnagyobb baj, hogy a szerves anyagokkal ellentétben nem bomlanak le. A napfény, a sós víz és a hullámok csupán apró darabokra szedi őket egy idő után, a tengeráramlatok pedig összesodorják őket nagyobb foltokba. A legnagyobb ilyen “szemét folt” a Csendes-óceánon található: 3,5 millió tonnányi műanyag hulladékból áll.

A víz szennyezettsége mellett ezek az apró, mikroszkopikus méretű darabok komoly fenyegetést jelentenek a tengeri élőlények számára, amelyek élelemnek hiszik és elfogyasztják ezeket, viszont megemészteni nem tudják, ezért elpusztulnak tőlük. Az Algalita kimutatása szerint a bálna és delfin fajok 40%-a, míg a tengeri teknősök és tengeri madárfajok 36%-a fogyasztott már tengeri hulladékot.

A másik veszélyforrás az állatok tekintetében, hogy könnyen beleakadnak ezekbe a műanyag hulladékokba, ami szintén a pusztulásukhoz vezethet.

A tengeri hulladéknak csak a 15%-a marad a víztestben, 70%-uk a tengerfenékre süllyed, derül ki az UNEP kimutatásából.

MEGOLDÁS: MEGELŐZÉS

A megelőzés a szárazföldön kezdődik, erre is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió 2016-os „Nem nehéz…” kampánya, aminek a fő célja az emberek figyelmének felhívása arra, hogy mindenkinek egyéni felelőssége a környezet védelme.

Néhány tipp, hogy mit tudunk tenni a környezetünk megóvásáért a pihenés alatt:

  1. Nyaraláskor is gyűjtsd szelektíven a hulladékot!
  2. Kerüld a felesleges dolgok vásárlását!
  3. Ha mégis veszel valamit, ügyelj rá, hogy hosszú élettartamú legyen és ne legyen túlcsomagolva!
  4. A pihenés alatt is figyelj oda arra, hogy ne maradjanak bedugva feleslegesen a töltők, elektromos eszközök.

„A Föld létezik néhány milliárd éve és még fog is. De az emberek nem lesznek rajta, ha tönkreteszik a környezetüket és nem lesz tiszta víz és levegő. Nekem ezért nem nagy áldozat 50 plusz lépést tenni a szelektív kukáig vagy előre gondolkodni” – mondta Geszti Péter, a Médiaunió elnökségi tagja.

  • Legyen zöld az iskolakezdés!

Szerző: Búza Viktória, aki szülő is

Újra itt az iskola, ami sok szülő számára maga a rémálom: látva a tanárok több oldalas listáját a  tanszerekről. És ha mindezt szeretnék „zölden”, fenntarthatóan megoldani, az már szinte lehetetlennek tűnik. Pedig egyáltalán nem az, csak némileg nagyobb felkészülést igényel.

Első lépésként érdemes az otthoni készleteket átnézni, mi maradt tavalyról, és abból mi használható. Nem kell minden évben mindenből újat venni. Az iskolatáska és a tolltartó gond nélkül bír éveket, persze hasznos, ha nem az aktuális mesehős díszíti, hiszen azok elég gyakran változnak. Ha valami miatt mégsem használható már a tavalyi, vagy szülöttünk számára tényleg létkérdés, hogy ne ugyanazzal a hátizsákkal kezdje az új évet, érdemes körülnézni az adományboltokban és különféle börzéken.

Persze, adódhat olyan helyzet, amikor muszáj új táskát venni, ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy a mintája ne az aktuális divatot tükrözze, hanem válasszunk olyan darabot, ami még évek múltán sem lesz ciki gyermekünknek! Készítenek már táskákat újrahasznosított műanyagból is, ennek a lehetőségnek is érdemes utánanézni. Tolltartónál hasznos ismerni gyermekünket. Elsőben ajánlják a többszintes, kihajtható tolltartót, hogy a gyerek átlássa, ami benne van, viszont nagyon gyakran nincs ideje visszatenni a ceruzát, nem húzza be a cipzárat rajta és néhány hét múlva azt vesszük észre, hogy már egy ceruzája sincs. Ezért nálunk a bedobálós, egyterű tollttartó jött be, azóta nem kell havonta új ceruzákat venni. Persze biztos vannak az én fiamnál sokkal rendszeretőbb gyerekek, akiknek jobban beválik a hagyományos kétszintes tolltartó. ????

Ceruzák, radírok, mind fogyóeszköz. Sok helyen olvastam, hogy feleleges megvenni a tanítónéni által kért 2 db radírt, elég egy is. Viszont, ha egy 6 éves gyerekről van szó, jó eséllyel nem kettőre lesz szükség az év folyamán hanem 12-re. Ugyanez igaz a grafit ceruzákra is, mert ha nem is hagyja el, leesik ezerszer és használhatatlanná törik a bél, ezekből nyugodtan vegyük meg a nagyobb kiszerelést, vagy több darabot, ha úgy megússzuk a felesleges (túl)csomagolást. Amire érdemes odafigyelni, hogy válasszuk mindig a környezetbarát megoldást, és bevásárlás előtt ellenőrizzük a meglévő (lapuló) készletet.

Ezeken felül viszont mást nem érdemes halmozni.

Vonalzóból és hegyezőből válasszuk a legkörnyezetbarátabb anyagút és maradandó, hosszú élettartamú darabokat. A hegyező legyen fém, a vonalzó, ha lehet fa.

Füzetekből a vonalasra érdemes odafigyelni, hiszen az évente változik, de a négyzetrácsost és a sima füzeteket míg iskolába jár használni fogja. Válasszuk itt is a környezetbarát verziót újrahasznosított papírból. Csomagolni pedig elég a legegyszerűbb csomagolópapír, amit díszíthetünk a gyermek saját rajzaival, vagy kedvenc meseszereplőit ábrázoló matricával. Alsóban sajnos ragaszkodnak a műanyag, átlátszó könyvborítóhoz, hogy a gyerekek könnyen megismerhessék melyik könyvre van szükség. Azt viszont sosem fogom megérteni, miért nem készítik ezeket alapból úgy, hogy ne kelljen még pluszban befedni.

Ami talán a legfontosabb, tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy vigyázzanak a felszerelésükre. Kinek jobban megy, kinek kevésbé, de mindig fontos, hogy törekedjünk erre és a gyerekek is ezt vigyék tovább, hiszen az a legzöldebb, ha nem kell havonta újratölteni a tolltartót és ha az iskolatáska továbbadható marad.

  • Rovarcsípés itthon: a póktól a poloskáig

Látod a csípés helyét, de nem is sejted, milyen rovar lehetett a ludas?  Egy kis képes segítség.

A kültéri programokkal együtt járnak, és legtöbb esetben elegendő a helyi kezelésük és fertőtlenítésük. Ahhoz azonban, hogy tudd, milyen bogárral és sérüléssel van dolgod, be kell azonosítanod a csípést és forrását.

Régi tanács, amit ugyan legtöbben nem tartanak be, de a rovarcsípést nem szabad vakarni, mert maga a vakarás általi sebesedés és elfertőződés okozza a legtöbb problémát. A viszketést lehet csillapítani hideg vizes vagy jeges hűtéssel, antihisztamin-tartalmú krémekkel, ecsetelőkkel és spray-vel.

Szúnyogcsípés

Egy duzzanatot okoz a bőr felületén, ami kellemetlenül viszket. Szerencsére az átlagos szúnyogcsípés nem jelent veszélyt az egészségünkre, elég ha bekenjük a felületét bőrirritáció elleni krémmel. Ha mégis belázasodunk, akkor javasolt az orvos felkeresése, mert fertőzés lépett fel.

Bolhacsípés

A bolhacsípést a legtöbb esetben 3-4 piros pötty egymás utáni elhelyezkedése jellemzi és erős viszketés kíséri. Legelőször mossuk le a csípéseket szappannal, majd öblítsük le vízzel. Csak ezután kentjük be viszketés elleni krémmel, de véletlenül se vakarjuk, mert fertőzést okozhatunk vele.

Poloskacsípés

Többféle formában jelenik meg. Egyes emberek észre sem veszik, míg másoknál allergiás reakciókat válhat ki. A poloskák ellensége a tisztaság, ezért javasolt naponta többször kezet mosni és zuhanyozni. Nyáron a szokásosnál is többször mossuk az ágyneműt, így megakadályozhatjuk a poloskák megjelenését. Ha mégis megcsípnének és a viszketés erősödne, bátran használjunk gyulladáscsökkentő krémet.

Hangyacsípés

Néhány hangyafajta csípése bőrirritációt, viszketést és gyulladást is okozhat. Ha ezek a tünetek nem múlnak el maguktól, akkor ajánlatos kortizonos kenőcsöt használni. Ha esetleg hólyag keletkezne a csípésből, akkor azt véletlenül se szúrjuk ki, hogy ne terjedhessen tovább a gyulladás.

Pókcsípés

Hazánkban annyira nem jellemző a pók csípést, de azért jobb ha tud róla az ember. A pókcsípést két apró egymás melletti pöttyről lehet felismerni és a legjobb, ha azonnal lemossuk hideg vízzel. Ha szokatlan tüneteket észlelünk pl: allergiára utaló jeleket, akkor szedjünk antihisztamint és forduljunk orvoshoz.

Kullancscsípés

Ez az egyik legveszélyesebb csípés az emberre nézve és komoly betegségeket okozhat. Ha kullancsot észlelünk a bőrünkben, akkor a lehető leghamarabb távolítsuk el. Fontos, hogy szakszerűen járjunk el! Ezután mossuk le a sebet szappannal és vízzel. Fontos tudni, hogy minél tovább tartózkodott a kullancs a bőrünkben, annál nagyobb az esélye a megbetegedésnek!

Kullancscsípés megelőzése

Ha kirándulni indulunk, fontos a megfelelő előkészület melynek keretein belül a kullancscsípést is meg tudjuk előzni. 

Darázs és méhcsípés

Ezek a csípések a legtöbb esetben ártalmatlanok, még akkor is ha rettenetesen kellemetlenek. Ha Te is allergiás vagy ezekre a csípésekre, akkor ne vedd félvállról! Azonnal fordulj orvoshoz, mert súlyos következményei is lehetnek. A méh az emberi bőrben hagyja a fullánkját, így mindenekelőtt azt távolítsuk el, majd mossuk le vízzel és kenjük be a csípés helyét ecettel.

Alsózsolca, 2018. szeptember 19.

Scroll to Top