Öko-hírek – 2018 június

  • Fiókát találtam

Ezt a napot sokféleképpen lehetne nevezni: Az Inspiráló séták napja, Az Erdők felfedezésének napja, A Réti pihenés napja, Kinn az osztály nap, Játék a parkban nap – minden attól függ, hogy milyen ötletei lesznek a tanároknak és a diákoknak a nap eltöltésére. De a neve mégis: Ki a tanteremből nap. Minden évben megrendezésre kerül és az oktatás kivételes, nemzetközi ünnepe a friss levegőn.

A 2012-ben, londoni tanárok egy csoportja által kezdeményezett ünnep neve jól tükrözi a világos és tiszta célt: elérni, hogy a tantermek megüresedjenek. Rávenni a tanárokat, hogy ezen a napon a diákokkal legalább egy tanórát az iskolán kívül töltsenek el. Mindezt a szabadtéri oktatás népszerűsítése érdekében, ami feltehetően a világ legboldogítóbb oktatási formája.

  1. június 8-ét a “Ki a tanteremből” napnak kiáltjuk ki

Hallottatok már a “Ki a tanteremből” napról? Az ötlet 2012-ben született Nagy-Britanniában (“Empty Classroom Day” néven). Az idei évben a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület a lengyel, cseh és szlovák partnerekkel közösen szeretné minden pedagógust, szülőt, diákot meghívni ennek a kivételes napnak a megünneplésére. Ezen a napon a gyermekek és az ifjúság, a pedagógusokkal közösen – a szülők bevonásával – otthagyják a tantermet és a természetben tanulnak.

  • JÚNIUS 5. – KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP WORLD ENVIRONMENT DAY

Kakasy Éva: Környezetvédelmi világnap

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A Nyilatkozat az irányelvekről című okmányban szerepel: „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.” A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAPpá nyilvánította.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja a Környezetvédelmi Világnapra készült útmutatóival mindenkit arra biztat, hogy idén június 5-ét a műanyagszennyezés elleni küzdelem jegyében töltsük.

Az idei Környezetvédelmi Világnap szlogenje a #BeatPlasticPollution, vagyis „Tegyél a műanyag szennyezés ellen!”. A június 5-ei esemény kiváló apropót szolgáltat arra, hogy  a helyi közösségeket, diákokat megmozgató rendezvények, illetve a közösségi médiát megcélzó kampányok segítségével a műanyagszennyezés ügye minél szélesebb nyilvánossághoz juthasson el.

Az ENSZ Környezetvédelmi Bizottsága (jelenleg angol nyelven elérhető) útmutatóval készült, hogy ezzel is segítse a Környezetvédelmi Világnapra időzített akciók megszervezését, amelyek hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb és egészségesebb környezet megteremtéséhez.