EFOP 3.3.2-16-2016-000163 KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK A KÖZNEVELÉS EREDMÉNYESSÉGÉÉRT

 

Együttműködő nevelési – oktatási intézményként vesz részt iskolánk az EFOP 3.3.2-16 „KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK A KÖZNEVELÉS EREDMÉNYESSÉGÉÉRT” című felhívásra benyújtott Tanórán kívüli foglalkozások a Vörösmarty Művelődési Házban c. pályázatban.

A pályázat során a következő tevékenységek megvalósítására kerül sor:

  • Tudás-és személyiségfejlesztő kulturális foglalkozások.
  • Nyári bentlakásos tábor a Balatonon.
  • Táncházakban való részvétel, ahol a diákok kézműves foglalkozásokon, néprajzi és tájegységi interaktív bemutatóval egybekötött foglalkozásokon vesznek részt.
  • Gyermekdal találkozó – ének versenyen való részvétel biztosítása.
  • Nyári táborokban való részvétel.
  • Egzotikus díszmadarak, hüllők kiállítása interaktív természettudományos órákkal, ismeretterjesztő előadásokon való részvétel.

A projekt hatálya: 2014.03.31. (5 év fenntartási időszakkal együtt)

A projekt célcsoportja: hátrányos és/vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanulók.

A pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház nyújtotta be.

  1. PROGRAM:

Iskolánk 10 felső tagozatos diákja vehetett részt egy táborban, melynek helyszíne Litka volt. A táborozó diákokat a következő szempontok alapján választottuk ki: tanulmányi eredmény, jó magatartás, az iskolai rendezvényeken, műsorokban nyújtott teljesítmény, illetve szociális rászorultsági alap.

Litka B.-A.-Z. megye egyik zsákfaluja, a festői szépségű Cserehát övezte völgyben található a magyar-szlovák határ közelében, Encs járásban.

A táborhely egy fehérre meszelt tornácos parasztház volt, nagy udvarral, csűrrel, árnyékot adó fákkal, focizásra és kétudvaros labdajátékra is alkalmas területekkel.

A táborban nagy hangsúlyt kapott a mozgás, sportolás. Játékos, ügyességi feladatokban naponta kipróbálhatták magukat a gyerekek. Kézműves foglalkozásokon a batikolás, makramézás, gyurmázás, festés a fiúk és lányok körében egyaránt kedvelt időtöltés volt.

Az 5 nap alatt „KALÓZ SZIGET” lett a táborhelyünk. A gyerekek két csapatban – fekete és piros kalózok – versenyeztek és gyűjtötték a zsetonokat az érdekes és játékos feladatok megoldásakor. Volt pl. gyöngyhalászás, tűzugrás, célbadobás, számháború, kígyótekerés, halászás, békaugratás, kincsvadászat.

Hétfőn, vacsora után a Kardos-tanyára látogattunk el, ahol 142 vörös-barna szőrű „limuzin” fajtájú tehenet láttunk, sokan életünkben először. Mindenkinek nagyon tetszett. Az udvaron lévő szalmabálákra a gyerekek nagy kedvvel másztak fel és ugráltak rajta.

Kedden és csütörtökön lovaskocsizás közben megismertük a falu utcáit, a mezőn legelő szürkemarha csordát, s gyönyörködtünk a festői szépségű tájban.

Szerdai napon elgyalogoltunk az 5 km-re lévő Fáj településre, ahol megtekintettük a Fáy-kastélyt, amelynek 1995-ben elkezdődött helyreállítása még nem fejeződött be.

Csütörtök este a csodálatos csillagos ég alatt és tábortűz mellett énekeltünk, beszélgettünk. Ezután következett a várva várt bátorságpróba, amely nagy sikert aratott a gyerekek körében.

Pénteken nagy odaadással folyt a kincsvadászat a kalózok között. A gazdag és finom ebéd után megtörtént a heti értékelés, a zsetonok beváltása. Fájó szívvel búcsúztak a „kalózok” a tábortól, ahol nagyon jól érezték magukat, sok élménnyel gazdagodva tértek haza.

https://hermaniskola.hu/galeria/20172018-2/kaloz-sziget/