“Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”

Hagyományainkhoz híven az 5. osztályosok  három napos tábor keretében ismerkednek meg a hon- és népismereti tantárgy anyagával. A helyszín a Sajó parti Kompház és a Helytörténeti Gyűjtemény épülete.

  1. nap

A reggeli gyülekező és a helyszín berendezése után “Együttműködési szerződést” kötöttünk a három nap sikeres lebonyolítása érdekében. A “Hagyományőrzők”, a “Zsolcai Suhancok” és a “Magyar Néprajzkutatók” bemutatták zászlójukat, jelvényüket és ügyes kis csatakiáltásokkal készültek. Felolvasták az előzetes feladatként kapott riportjaikat, amit három témában (Ünnepek, Falusi gyerekek mindennapjai, Az emberi élet nagy fordulópontjai) családtagjaikkal készítettek.

Farkas Ferenc, a Benedek Elek Iskola egykori igazgatója, Alsózsolca helytörténetének nagy ismerője elfogadta meghívásunkat és egy fényképes vetítéssel egybekötött érdekes helytörténeti, iskolatörténeti előadást tartott nekünk.

Ebéd után a munkát a Helytörténeti Gyűjteményben folytattuk, ahol a kiállítási anyag megtekintése után a csapatoknak játékos feladatokat kellett megoldaniuk. (Hol olvastad?, Párosító, Totó, Hol láttad és mire való?)

 

     2. nap

Az éjszakai nagy eső miatt a mai napra a Közösségi Házba költözött a tábor.

A programot egy kis honismereti “ki mit tud”-dal kezdtük. A csapatok 45 perces váltásban három nagy témakörrel ismerkedtek meg. ( A gazdálkodó ember mindennapjai, Népviselet-hétköznapi és ünnepi öltözködés, Hagyományos paraszti ételek, étkezési szokások)

Ebéd után kézműves foglalkozásokra került sor. Népi motívumokat festettek, rongybabát készítettek és a kötélverés technikájával ismerkedtek meg a gyerekek. A türelem, az aprólékos munka igazán szép alkotásokat eredményezett.

 3. nap

Ma ismét kisütött a nap, s várt ránk a Sajó part. Délelőtt a roma hagyományokkal, szokásokkal ismerkedtünk. Hallgattunk mesét, zenét és sikeres, híres roma emberek nevét idéztük fel. Egy hangulatos beszélgetés keretében Bódi Mónika néni a roma mindennapok világába kalauzolta a gyerekeket. Mesélt gyerekjátékokról, ünnepekről, öltözködésről, babonákról, étkezési szokásokról, hagyományos recepteket osztott meg velünk.

A munka meghozta a gyerekek étvágyát és lelkesen láttak hozzá a szalonna és kolbászsütéshez. Ebéd után pedig jól szórakoztak a fából készült népi játékokkal. Délután egy akadályverseny keretében ismételtük át a tanultakat.

A tanári és tanulói értékelések alapján elmondhatjuk, hogy sikeres három napot töltöttünk együtt. Ez a program nem jöhetett volna létre Mándokiné Kertész Katalin és Nagy-Sándor Béláné , programfelelősök, Antal László, osztályfőnök, a lelkes 5. osztályosok, illetve a programnak helyet adó Közösségi Ház együttműködése nélkül.