“Technikázó 7edikesek!”- két hét krónikája

Iskolánk fontosnak tartja, hogy tanulóinkat érdekesen, minél szélesebb módszertani gazdagsággal oktassuk. Ezért dolgoztuk át a 7. évfolyamosok technika tantárgyának eddigi oktatását „Technikázó 7edikesek!” címmel.

A program egy 1 hetes modulra koncentrálva indul, de a tanév folyamán többször is lesznek még mozzanatai.

A következő héten a 7. a osztály kezdi el az elméleti témák feldolgozását, a gyakorlati részek pedig közösek lesznek a b osztályos tanulókkal.

Az elkövetkező időszak eseményeit nyilvános krónikában mutatjuk be.

Hamarosan jelentkezünk az első nap eseményeivel.

Addig is jó felkészülést a „Technikázó 7edikesek!”-nek.

 

  Kissné Gulyás Erzsébet 

a program kidolgozója

 

  1. nap

Elkezdtük a munkát. A mai napon elméleti ismereteket vettünk.

Tanulói kiselőadásokat hallgattunk az energiatermelésről, fenntartható fejlődésről, megújuló és nem megújuló energiaforrásokról. Beszéltünk a hulladékok kezeléséről, és témánk volt a víz, a vízellátás.

Legközelebb – a II. nap beszámolójával – szerdán jelentkezünk.

2016.09.12.  Hétfő

7a7a27a3

2. nap

Munkával teli napot tudhatunk magunk mögött. Az első 3 órában még az első nagy témakörünk:  A háztartás és a közszolgáltatások elméleti részét fejeztük be. Ki kell emelnünk Dallos Barbara és Budai Zsanett prezentációját, akik ismeretterjesztő kisfilm beillesztésével tették még színesebbé a Hulladékgazdálkodás című bemutatójukat.

Nagyszünet után kigyalogoltunk a sajóparti Kompházhoz, ahol a fiúk az elektromosság témakörhöz kapcsolódóan készítettek munkadarabot: billenő kapcsolós asztali lámpát; a lányok pedig paprikás krumplit főztek és kókuszgolyót készítettek. – Szívesen fogyasztottuk el munkadarabjaikat.

Köszönetet mondunk azoknak a szülőknek, akik segítették e különleges technikázós nap sikerességét: Balogh Anita, Nagy Szabolcsné, Vadászné Budai Gabriella, Vadász András, Budai Józsefné, Dallos Lászlóné, Éliás Mónika, Varga Zoltán, Antal Melinda.

Külön köszönjük az osztályfőnökök: Mándoki Kati néni és Fáklyáné Rózsika néni odaadó munkáját, akik sokat segítettek a szervezésben.

  1. szeptember 14. Szerda

3-4. nap 

A mai napon a közlekedés témakörével foglalkoztunk, különös tekintettel a kerékpárosok közúti közlekedésére.

Többek között beszéltünk a különböző közlekedési rendszerekről, a kulturált közlekedésről.

Az 5. órában összefoglaltuk az elméleti órákon tanultakat, mellyel már a holnapi számonkérésre is készültünk.

Pénteken 2 technika óránk lesz, melyen a zárótesztet írjuk, majd értékeljük eddigi tevékenységeinket.

Legközelebb hétfőn jelentkezünk, amikor indul a 7. b osztály technikázós hete.

  1. szeptember 15. Csütörtök

7-a4

 

5. nap

Egy újabb hetet kezdtünk, amikor a 7. b osztályosoké a főszerep.

Elméleti óráinkon kiemelt figyelmet kaptak a megújuló energiák, a fenntartható fejlődés, az energiatakarékosság, hiszen – a kötelező tananyagból kiindulva -tudatosan készülünk az ÖKOISKOLA cím elnyerésére.

Szerdán nagy napra készülünk, üzemlátogatásokat tervezünk, melyről beszámolunk legközelebbi tudósításunkban.

  1. szeptember 19. Hétfő

 

6. nap

Eseményekkel teli napon vagyunk túl.

Az első 3 tanórában elméleti órákat tartottunk. Ezután kiléptünk az iskola falai közül s kezdődött a tapasztalva tanulás.

Kigyalogoltunk a helyi Ipari Parkba, ahol 3 üzemet látogattunk meg:

Elsőként az SW-UMWELTTECHNIK, régi nevén, betongyárba mentünk.

Ezután a BAUMIT-ba nézhettük meg, hogyan gyártják az építkezésekhez használt szárazbeton alapú termékeket.

Már délután volt, mire a KÖKA Kft kavicsbányájába értünk. Egy kiadós sétával kimentünk a kitermelés helyszínére, majd az osztályozót is megnéztük.

Köszönjük az üzemeknek, hogy fogadtak minket s közvetlenül ismerkedhettünk a munka világával.

  1. szeptember 21. Szerda

7.-8. nap

A tömbösített oktatás elméleti óráinak végéhez értünk.

Csütörtökön a Közlekedés témakör tanóráit tartottuk, valamint összefoglaltunk; pénteken pedig az első két órában megírtuk a záró tesztet, majd értékeltük az eddigieket az iskolában. Ezután megint tapasztalva tanulás következett. Két üzemet látogathattunk meg a B-A-Z Megyei Iparkamara jóvoltából. A miskolci székhelyű Jánosik és Társai Kft-t valamint Kovács Attila cipőkészítő manufaktúráját. Mindkét üzem érdekességeit sokáig fogjuk még emlegetni. Az ott szerzett tapasztalatokkal közelebb kerültünk a munka világához, jó irányelveket kaptunk a pályaválasztás előtti döntésekhez.

  1. szeptember 23. Péntek

9.nap

Bár az elméleti oktatás hetét befejeztük mindkét osztállyal, a projektünknek még nincs vége.

A mai napon a miskolci Iparkamara jóvoltából ellátogattunk a sajóbábonyi Ipari Park 3 üzemébe, ahová külön busszal utazhattunk szintén a Kamara segítségével.

Először az ÖKOIL Kft munkáját nézhettük meg, ahol ipari olajat állítanak elő külföldi felhasználásra, majd a Kisanalitika Kft laboratóriumába mentünk, hogy betekintést nyerjünk azokba a laboratóriumi vizsgálatokba, melyek a Park területén működő cégeket szolgálják.

Ezt követően a Kis Kft szerelőipari üzemében nézhettük meg az ott folyó munkákat. Külön érdekesség volt az a számítógép vezérlésű, vízsugaras vágógép, melyből egész Európában összesen 2 van.

  1. szeptember 28. Szerda

babony

10. nap

Mai programunk több szempontból is eltért az eddigiektől.

Egyrészt: A Kutatók éjszakáján voltunk, tehát délután 3-kor mentünk és este 8 után értünk haza.

Másrészt: Azonkívül, hogy a TAKATA miskolci gyárát látogattuk végig, interaktív foglalkozásokon, bemutatókon és nagyon sok érdekes foglalkozáson vettünk rész.

Harmadrészt: Ezen a látogatáson nemcsak hetedikes diákok vettek részt, hanem nyolcadikosok is.

A cégről röviden: „A TAKATA világszinten vezető autóipari beszállító vállalat a passzív biztonsági rendszerek területén, termékei között szerepelnek a kormánykerekek, légzsákok, biztonsági övek, gyermek biztonsági rendszerek, valamint elektronikai termékek. A cég 1933-ban kezdte meg működését Japánban, azóta Európában, Amerikában és Ázsiában is jelen van. A cégcsoport jelenleg 57 gyárat üzemeltet a világ 20 országában, több mint 50 530 alkalmazottjával, akik elhivatottan azon dolgoznak, hogy az innovatív ötleteket valósággá váltsák.” – olvashatjuk honlapjukon. (forrás: http://www.takata-miskolc.hu/)

Azon szerencsések közé tartozunk, akik a mai napon egy kicsit részesei lehettek ennek a munkának.

  1. szeptember 30. Péntek